2011. június 27., hétfő

Vasárnap eszünk


Talán nem fognak vitatkozni velem abban, hogy van különbség a hétköznapi és a hétvégi evés között, már csak az idő, a társaság, a szabadabb pénztárcanyitás és a konyhai kedv miatt is. Ne ijedjenek meg, nem kezdek hosszas filozofálgatásba, csak magam magyarázom. Tegnap ugyanis, ha már a szombat kimaradt az életünkből, vasárnapit szerettem volna, ami a képzeletemben egy szép citromos, vajas, kakukkfüves sült csirke alakjában jelent meg. Kávé, almalé, kefir, reggeli, kávé, talán még egy kávé (mostanában alacsonyan száll a vérnyomásom) után előadtam a vágyam Herr Paprikának, mert ugye nélküle most sok minden nem valósul meg a konyhában. Nagy mosolyt képzeljék hozzá. Herr Paprika viszont egy váratlan fordulattal elővezette, hogy ő bizony sörtésztában sült halat enne, mert valamelyik este meglátta egy műsorban, és azóta szeretné. Hát mit lehet erre mondani, a csirkés képet gyorsan kivettem a képzeletemből, és a helyére raktam a halat. 
A krumplisaláta már tervben volt, már csak finomítani kellett, ezért még ötleteltünk, hogy akkor kovászos vagy savanyú legyen-e az uborka (az előbbi nyert), petrezselyem szimpla, koriander talán sok lenne, a zeller viszont Éva változatában nagyon tetszett, legyen még egy kis ropogás, sótlan mogyoró, és akkor mézes-mustáros öntet, hogy szépen bevonja a krumplikat. Így és ilyen lett a vasárnapi (est)ebéd.
Főzünk.





Sörtésztában sült hal újburgonya salátával


50 dkg halfilé
1 dl világos sör
10 dkg liszt
1 tojás

80 dkg újburgonya
5-6 kovászos uborka
1 marék sótlan mogyoró
1 marék zellerlevél
méz
mustár
extra szűz olívaolaj
fehérborecet
bors
citrom
olaj a sütéshez



Az újkrumplikat alaposan megmossuk, megtisztítjuk, felezzük vagy negyedeljük, egy megfelelő fazékban víz és só kíséretében puhára főzzük, de figyeljünk, ne essenek szét. Ha elkészültek, leöntjük a vizet, félretesszük a krumplikat, hagyjuk kihűlni. Az öntethez 1 ek mustárt simára keverünk 3 ek olívaolajjal, majd következhet 1 ek borecet és 1 ek méz, közben keverünk folyamatosan. A végén egy kevés frissen őrölt bors, keverés, kóstolás, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. A zellerleveleket alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, apróra vágjuk, az öntethez adjuk. A mogyorót mozsárban összetörjük, a kovászos uborkákat kis szeletekre vágjuk. A kihűlt újkrumplit óvatosan összekeverjük a mogyoróval, uborkával és az öntettel.
A sörtésztához a lisztet, a tojást és a sört simára keverjük, adunk hozzá egy csipet sót, 30 percig állni hagyjuk.  A halfiléket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd falatnyi darabokra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a haldarabokat a sörtésztába mártjuk, lecsöpögtetjük, majd néhány perc alatt készre sütjük. Papírtörlővel letakart tányérra szedjük.
És a végén: tányér, krumplisaláta, hal és citromszelet, ha szeretik. Villa és szabad a kéz. 


A krumplisalátát nagyon szerettük, lehet, hogy kicsit furcsák az alkotóelemek egymás mellett, de igazán jól működtek együtt. Ha van idejük, akkor nyugodtan várjanak egy éjszakát, és még jobb formáját mutatja majd. A ropogós haldarabokért pedig Herr Paprikának jár a pont. Először vágott bele, de biztosan nem utoljára.
 
Sörtészta receptje: Schinarl - Dickhaut: Fish Basics, GU Verlag

2 megjegyzés:

Puszedli írta...

Ezt a salátát a héten ki kell próbálnom.. nagyon nekem való!

Frau Paprika írta...

Örülök, remélem, élőben is tetszeni fog!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails