2011. június 15., szerda

Egyedül nem megy


Egy napot késtem, tudom, de némileg kibillentett tegnap a felfedezés, hogy a még lábadozó lábam a kelleténél több damilt tárol, ha értik, mire gondolok. Szóval ma volt némi kórház, és újra rendben a szervezet, haladunk a gyógyulás útján. És remélem, ennyi kóros kitérőt még elviseltek.
Most viszont következzen a morzsa, ami a szülőktől kapott eperből és a hétvégi levegőzés közben egy igazi kertben szedett levendulából készült, közös munkával, mert ugye egyedül még nem megy. Hangsúlyosan még.  Én elképzeltem, azután elmeséltem, Herr Paprika meghallgatta, majd megvalósította. Fázisonként hozta a tálat, megnéztük, megbeszéltük, összeállt a lépésekből a végeredmény, húszpercnyi várakozás és megsült a morzsa. Amíg kellett, persze hagytuk hűlni, de egy pillanattal sem tovább, tál a kézben, kanál és próba, szerettük a mézes eperbe süppedő levendulaízt, Éva, Herr Paprika és én. Másnapra maradt a kevesebb rész, pótoltuk fagylalttal, spárga után nyári desszert.
Kezdődhet a sütés Herr Paprikával.




Levendulás-epres crumble (morzsa) 


Kb. 40 dkg eper
2-3 szál levendula
méz
10 dkg liszt
5 dkg vaj
nádcukor


 Az epreket megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük, a nagyobb szemeket felezzük vagy negyedeljük, ahogy kedvünk tartja. Négy kis vagy egy nagy lapos tűzálló tál aljában rendezzük el az epreket, csorgassunk a tetejükre mézet. A levendulát óvatosan mossuk meg, papírtörlővel itassuk fel a vizet, majd csipkedjük le a virágokat, és szórjuk az eper tetejére.


A lisztet, a kisebb darabokra vágott hideg vajat és egy csapott evőkanál nádcukrot a konyhai robotgép aprítós részében két perc alatt dolgozzuk össze. A kész morzsát rendezzük el az eper tetején. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeverés), süssük a crumble-t nagyjából 20 percig, míg a morzsaréteg egy kicsit megpirul. Tál, egy személyre szabott adag, villa. Ha akad egy gombóc vanília fagylalt, biztosan nem lesz rosszabb az élmény.


A morzsa hamar a múlté, de mi azért még beszélünk róla. Röviden és elégedetten.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon jó csapat vagytok! :) A crumble meg...jaj szinte érzem az illatát!

Frau Paprika írta...

Köszönjük szépen, átadom a csapattársnak!!!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails