2011. április 12., kedd

Belbecs


Az biztosan kijelenthető, hogy ez a leves meglehetősen szerény külsővel rendelkezik, fotogénnek nem mondható, kevés munkát sejtet, pedig elhihetik nekem, dolgoztam vele, figyeltem rá, igyekeztem mindent rendesen végrehajtani. Kihívás volt, nem mondom, én amolyan ösztönösen rendetlen típus vagyok, de most kivételt tettem.
A recept a Stern-Gourmet tavaszi-nyári számából származik, most őt hordozom ágy és asztal között, attól függően, éppen hol tartózkodom. Futólagos nézegetés, rendszeres sóhajtozás, ami összekapcsolódik a varázsceruza utáni vággyal, közben azért olvasás is persze, jegyzetelés fejben, hogy ezt megcsinálom, valami hasonlót én is, de jó lenne már spárgát enni. A medvehagymás eszencia nagyon megtetszett, én végül levessé alakítottam, itt-ott eltértem a megadott hozzávalóktól és mennyiségektől, de alapvetően követtem a receptet. A történet humoros oldala, hogy nem igazán szoktam húslevest főzni, inkább, inkább meghagyom Paprikák anyukáinak, most viszont egyből medvehagymásat készítettem, gyömbérrel, citromfűvel. Itt legalább nem volt összehasonlítási alap. Herr Paprika szerintem bizalmatlan volt, ezt szűrtem le legalábbis egy megjegyzéséből, de végül megbarátkozott vele, a többszöri jelentkezés csak ezt jelenheti. Én pedig büszke voltam, hogy nem fogtam menekülőre, amikor másodszor is szűrőért kellett nyúlni.
Együnk levest. 




Gyömbéres-medvehagymás húsleves


1 kisebb csokor medvehagyma 
5 csirkeszárny
4-5 zsenge sárgarépa
fél zellergumó
3 szál citromfű
1 darab gyömbér (kb. 3-4 cm)
1 alma
1 vöröshagyma
citrom


A csirkeszárnyakat alaposan megmossuk, egy nagyobb edénybe rakjuk. Egy répát megtisztítunk, kisebb darabokra vágunk, a zellergumóval ugyanezt tesszük, mindkettő a fazékba kerül. Az almát megmossuk, magházát kivesszük, feldaraboljuk, azután követheti a többieket. A gyömbért meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, a végcél ugyancsak a fazék. A hagymát meghámozzuk, egészben kerül a többi alapanyag mellé. A citromfüveket megmossuk, végeket levágjuk, késsel kilapítjuk, rakhatjuk is az edénybe, amibe azután annyi vizet öntsünk, amennyi bőségesen ellepi a benne lévőket. Közepes lángon forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten hagyjuk főni kb. 1,5 órán át. Közben szedjük le a tetején képződő habot. Ha letelt az idő, szűrjük le a levest, akár többször is, majd hagyjuk kihűlni, a tetején képződő zsírréteget szedjük le kanállal. (Hogy mit kezdünk a megfőtt csirkével, zöldségekkel, az már ránk van bízva.)
A megmaradt répákat tisztítsuk meg, vágjuk vékony hasábokra. Tegyük vissza a levest a tűzhelyre, sózzuk meg, rakjuk bele a répahasábokat, főzzük, amíg éppen puha nem lesz, majd szűrőkanállal vegyük ki, tegyük félre. A levest forraljuk tovább, amíg kb. 1 liternyi lesz a mennyisége. Méricskélni nem kell, hagyatkozzunk a szemünkre.
A medvehagymát mossuk meg, szárral együtt tegyük egy mélyebb edénybe, öntsük hozzá a leves felét, majd pürésítsük. A zöldes folyadékot sűrű szövésű szűrőn át öntsük vissza az edénybe, keverjük át a levest, nyomjuk bele egy fél citrom levét, kóstoljunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni.
Tányér, leves, répahasáb, már csak egy kanál kell.


Habár sápadt, szerény és nem fotogén, ízben gazdag, illatos, szerettem. Ha kíváncsiak a tartalomra, tegyenek egy próbát.

Recept alapja: Stern-Gourmet, 2011/1

1 megjegyzés:

chriesi írta...

Sokszor a legegyszerűbb, mondhatni semminek látszó ételekkel van a legtöbb munka. Nagyon ízgazdag lehet!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails