2011. január 7., péntek

Wroclaw és a törpék


Szilveszter napján elhagytuk Jelenia Górát, és Wroclawban értünk célba, ahol Oszi nagybátyjáék vártak minket szeretettel, étellel, vodkával. De mielőtt rátérnék a közös evések és persze ivások részleteire, és újra némileg imbiszhez illő gasztronómiai vizekre eveznénk, ma még egy bejegyzést a törpéknek szánok. Mert törpék nélkül nincs Wroclaw.
A történet még az 1980-as évek elején indult, akkor kezdett el tevékenykedni Wroclawban a Narancsos Alternatíva nevű szerveződés, akik a mindenki által ismert Szolidaritás mellett ugyancsak a lengyel ellenzéket erősítették annyi különbséggel, hogy a kultúra is nagyon erős szerepet kapott megmozdulásaikban. Az Alternatíva tagjai törpéket festettek a házfalakra, különböző akciókat, happeningeket szerveztek, törpéket ábrázoló absztrakt graffitiket festettek. Az akciók időpontját és helyét felírták a város több pontján a falakra, és ha a hatalom ezeket megpróbálta letakarni, akkor a helyükre egy törpét festettek.




A Narancsos Alternatíva legaktívabb korszaka 1985-89 között volt, 88-ban már Poznanban, Gdanskban és Krakkóban is szerveztek akciókat, például Lenin nevében írtak levelet, vagy Sztálint dicsőítő dalokat énekeltek az állatkertben a majmok ketrece előtt, bírósági tárgyalást adtak elő, vagy éppen Varsóban vonultak fel, közben azt skandálták: szeretünk Lenin. Az akcióik sikeresek és népszerűek voltak, tízezren gyűltek össze egy-egy alkalommal, hogy együtt nevessék ki a hatalmat. 1990 után sem szűnt meg a szervezet, de a célok nyilván átalakultak, a művészekből álló csoport a mai napig tart különböző akciókat. 
Az első a törpék sorában, papa 2001 júniusában került Wroclawban arra a helyre, ahol a legtöbbször gyülekeztek a Narancsos Alternatíva tagjai.




A következő években a város önkormányzata számtalan törpét helyezett el Wroclawban, ma már száznál több bukkan fel a legváratlanabb helyeken, és időközben már cégek is szívesen rukkolnak elő egy saját törpével. 
Utazó törpe:




Sziszifusz törpék:




Pierog törpe:




Gourmet törpe:




Őriző törpe:



És akkor kép nélkül: kovács, rab, könyvmoly, álomszuszék, zenebarát, hentes, postás...  A bejegyzés elején pedig síelő törpe halad a hóban.
Ma már külön térkép készül, hogy könnyebben megtaláljunk minél többet belőlük, persze sokkal viccesebb helyi erővel haladni, aki a meg nem talált törpéket 1-1 pohár vodkával honorálja.  Ilyenkor aztán forog a fej, mert bizony a törpék nevükből adódóan kicsik, és nemcsak a földön  ülnek, állnak, fekszenek, de a lámpaoszlopon, ablakban, bejárati ajtó mellett és így tovább.
Persze minket Oszi vezetett, szóval velünk ilyen nem történt soha. 
Ha Wroclawban járnak, irány a város, remek móka lesz.


Plakát képe és történeti adatok innen.


2 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez fantörpikus. :D

Frau Paprika írta...

ahogy mondod:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails