2011. január 12., szerda

Vendég főz: Herz pástétoma


Lassan visszatér imbisz a normális hétköznapi pályára (aki szerette a lengyel napokat, megnézhet még néhány fényképet a facebookon). A lassan konkrétan értendő, ugyanis ahogy már a címből kiderült, ma nem az én receptem következik, hanem Herz kollégáé, akiről csak annyit mondanék, jól főz nagyon, volt szerencsém többször is tesztelni.
A pástétom még a karácsonyi ajándékozós baráti összejövetel egyik főszereplője volt, én pedig szégyentelenül a vacsora végén megszereztem az utolsó darabot azzal az indokkal, hogy majd szépen lefényképezem, és megírom imbiszen. A többiek persze átláttak rajtam, de nagylelkűen lemondtak a pástétomról a javamra, viszont most itt a bizonyíték, mielőtt megettük azért dokumentáltam is. A mi kis ünnepi partink házigazdái Dzseki és Herz voltak, készültek mindenféle finom falattal, mi pedig jól elleptük a lakást, de legalább vittünk magunkkal bort és ajándékot. Utóbbit persze kaptunk is. A szakácspáros kifejezetten olyan ételeket tett az asztalra, amelyek hamarabb elkészíthetőek, így nem kellett folyton a tűzhely mellett állva a hátukat mutatniuk. És ami után (meg előtt) jólesik egyet koccintani. Ebbe a sorba illeszkedett a pástétom is, receptjének alapja Stahl Judittól származik, ezt formálta aztán Herz a maga ízlése szerint. Kiváló végeredménnyel.





Kacsamájpástétom

2 evőkanál kacsazsír
1 nagy vöröshagyma, finomra aprítva
40 dkg filézett kacsacomb, bőre nélkül, feldarabolva
20 dkg kacsamáj
4 egész tojás
½ dl tejszín
1 marék kesudió
5-6 szem aszalt sárgabarack, felkockázva
só, bors
frissen őrölt szerecsendió és szegfűbors



A kacsazsíron, csipet sóval meghintve, lassan megdinszteljük a hagymát. Ezután nagy lángon kissé karamellizáljuk. A kacsacombokat alaposan megtisztogatjuk a zsíros rétegtől, a zsírból remek tepertőt lehet készíteni, majd a húst jó apróra felvagdossuk. A kacsamájat szintén alaposan megmossuk, megtörölgetjük és szintén apróra vagdossuk. Ez a hústisztogatós rész elég pepecselős, de megéri. Ezek után, ha van spéci robotgépünk, ami elbánik a hússal, pépesítsük össze, de ne nagyon. Ha nincs, az sem baj, ha darabos marad.
Vágjuk apróra a sárgabarackot és a kesudiót. A tojásokat és a tejszínt kézi habverővel jól felverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a pépesített kacsahús-kacsamáj keveréket, a kihűlt hagymát, a kesudiót és az aszalt barackot. Jól elkeverjük, majd fűszerezzük szerecsendióval és szegfűborssal, sózzuk, borsozzuk.
Ha van pástétomsütőnk, abba tesszük a masszát, na nincs, akkor egy kisebb jénai is megfelel, inkább szűkös legyen, mint tágas. Az előmelegített 180 fokos sütőben 60 percig sütjük, megnézzük, ha jénaiban sütjük, az oldalán is tudjuk ellenőrizni, mi még visszatettük egy félórára, így összességében másfél órát sült.
Miután kicsit lehűlt, rátesszük a tetejét, majd valami nehezéket is. Konzervdoboz, kézisúlyzó stb., hogy jól összepréselődjön. Azután mehet a hűtőbe, akár 24 órára is.
Együk pálinka után és előtt finom kenyérrel és savanyúsággal. (Házigazdáink tanácsát olvasták.)



Remek este volt, reménykedünk az ismétlésben. Addig Harcsa Veronikát hallgatunk, felhajtok egy csésze redbusht, elolvasom a Regener könyvet, Herr Paprika megissza a belga sörét, Horatio pedig a polcról figyeli. És nézegetjük a pástétomot. De önök inkább próbálják ki.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails