2010. szeptember 30., csütörtök

Megyünk az őszbe


Meg sem vártam, hogy beboruljon az ég, pedig azt ígértem. De már érzem, meg kell barátkoznom megint az ősszel, ami ellen persze nem lenne semmi kifogásom, ha kitartana a napsütés és elmaradna a hideg. És az eső. Most nincs okom éppen panaszra, de napok óta csak azt hallom, jön a lehűlés, Herr Paprika kijelentette, ideje lenne befűteni, erre én azt mondtam, na annak még nincs itt az ideje, nem fázom, pont. 
Van az őszben jó is, nem is kevés, szilva, szőlő, bor, meleg levesek, marharagu és minden más, amit belső kedvezés gyanánt eszem, eszünk ezekben a hónapokban. És az elmaradhatatlan sütőtök, belőle a gyömbéres, fűszeres leves. Nem szolgálok nagy újdonsággal, megfordul ez a sárga krémleves a legtöbb asztalon ilyenkor, de imbisznek még nem jutott az őszből, hát szerepel egyet itt is.



Gyömbéres-fűszeres sütőtökleves

1 közepes méretű sütőtök
2 kisebb fej vöröshagyma
gyömbér (kb. 3-4 cm)
garam masala
tejszín
olaj
tökmagolaj (választható)


A hagymákat megfosztjuk a héjuktól, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk. A sütőtököt meghámozzuk a magunk módszere szerint, én felezem, két darabban könnyebben megy a küzdelem. A magokat kikanalazzuk, majd kisebb kockákra vágjuk a sütőtököt.  Egy szép nagy edényben melegítünk egy kevés olajat, rádobjuk a hagymakockákat, pirítjuk néha megkeverve üvegesedésig. Ha eljutottunk erre a pontra, a hagymákra szórunk 2 teáskanál garam masalát, kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd jöhet a sütőtök, a gyömbér, keverünk, azután felöntjük forró vízzel. Pontos mennyiséget nem írnék, a kockákat mindenképp lepje el a folyadék. Sózunk, félig letakarjuk az edényt, és közepes hőmérsékleten addig főzzük a levest, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.
Ha bekövetkezett ez az állapot, tűzhelyet kikapcsolni, várjunk, amíg egy kicsit kihűl a leves, azután turmixoljuk alaposan. A végeredmény egynemű és krémes. Adjunk hozzá egy kevés tejszínt, keverjük át a levest, ha túl sűrűnek találnánk, öntsünk bele vizet. Hűen a hagyományokhoz kóstoljunk, ha hiányolunk bármit, lehet pótolni. Nálam előfordul alkalmanként chili vagy cayenne bors is a levesben, ha éppen enyhe csípősségre vágyom. 
Lehet tartani a tányért, kanalazni a levest, ha szeretik, locsoljanak a tetejére egy kevés tökmagolajat, szórjanak pirított tökmagot, de dúsíthatják tálaláskor számtalan más módon is.


Érkezik a hideg, hát ne tanakodjanak sokat, vegyenek, egyenek sütőtököt, őszi ború ellen a legjobb fegyver. 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails