2010. szeptember 29., szerda

A dagadó sztori


Szombat, Herr Paprika a TV Paprikát nézi. Tudják, a név kötelez. Először csöndben figyel,   aztán megszólal
- Én is ilyet akarok! 
- Mit?
- Süssünk mi is dagadót!!!
-Aha. Dagadót.
Hát egy kicsit felszaladt a szemöldököm, de ekkora lelkesedés láttán nem volt mit tenni, megígértem, megszerzem a hőn áhított dagadót. (És nem számítottam semmi jóra). A hús tehát megérkezett, már csak a recept hiányzott hozzá, na de semmi vész, majd megkeressük a műsor (Jó szakács, rossz szakács) honlapját. Így is lett, találtunk recepteket, de a dagadó, na az bizony nem volt köztük. Akkor fejből. Herr Paprika annyira emlékezett, hogy kevés volt a fűszer, csillagánizs és fokhagyma, alacsony hőmérséklet. Mivel a csillagánizs éppen hiánycikk volt a háztartásunkban, ezért rövid gondolkodás után az ötfűszer keverékben láttuk a helyzet megoldását. Megtettük a szükséges előkészületeket (részletek a receptnél), dagadó megtalálta helyét a sütőben, eltelt 30 perc, és egyszerre valami nagyon jó illat kúszott be a szobába, a maradék időben folyton szimatoltunk. 
Elkészült a mi dagadónk. És jó lett. Nagyon.


Ötfűszeres dagadó

80 dkg dagadó
ötfűszer keverék
méz
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj


A dagadót alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet. Egy kisebb tálban összekeverünk 2 tk ötfűszer keveréket 1 evőkanál olívaolajjal. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd a többiekhez reszeljük, az egészet alaposan összekeverjük. A húst deszkára rakjuk, majd egy kiskanál, később a kezünk segítségével mindenhol alaposan bedörzsöljük a fűszeres olajjal. Ha a dagadó túl lapos és hosszú lenne, akkor a végét nyugodtan hajtsuk fel, a sütés végére így egy tömörebb sültet kapunk.
Egy megfelelő méretű tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, helyezzük bele a húst, majd fedjük le alufóliával. A sütőt állítsuk 150 fokra (légkeverés), tegyük be a tepsit, hagyjuk a húst 1 órán keresztül odabent. Ha letelt az idő, vegyük le az alufóliát, kenjünk meg a dagadót nagyjából 2-3 teáskanálnyi mézzel, toljuk vissza a tepsit, hagyjuk bent fél órára. Akkor újra nézzük meg, locsoljunk rá a kisült mézes pecsenyeléből, majd toljuk vissza és még 20-30 percig hagyjuk a sütőben.
Az idő leteltével tegyük a tepsit a tűzhelyre, pihentessük a húst 10 percig, majd vágjuk vékony szeletekre. Lehet hozzá kenyeret szelni, én inkább egy sima zöldsalátát javasolnék, kevés olajjal, borecettel, akkor nem lesz nehézkes az étkezés utáni mozgásunk.


Herr Paprika evés közben végig örült. Igen, ez nagyon klassz, puha és szaftos. Ráadásul még nekem is ízlett. Komolyan. A hús átvette a méz és az ötfűszer ízét, kicsit édes és fokhagymás. Nálam még a só sem került elő, nem hiányzott. Az illata pedig kitartóan jó.
Ha megriadnának a dagadótól, annyit bátorításként, hogy nem egy zsíros falattal kell majd megküzdeniük, hanem egy fűszeres, lágy hússzeletet vághatnak a késsel. 
Akkor? Egy próbasütés?

1 megjegyzés:

Samy írta...

Szia,


tetszenek a fotóid, neked adnám tovább: http://samy-bistro.blogspot.com/2010/09/hozzam-is-eljutott.html

Jó fényeket!

Üdv,

Samy

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails