2010. szeptember 24., péntek

Ki korán kel

Ma háztartásügyi vészhelyzetre ébredtem. Se tej, se gyümölcslé, még egy árva kenyérvég sem, maximum az almát felezhettem volna el, de Herr Paprika valószínűleg nem ilyen reggelit képzelt magának. Nincs mese, elő a ruhákat, 1 pohár víz, fogmosás, szatyor, kávé nélkül irány a bolt. Megállapítottam, hogy koffeinmentesen ez volt az utolsó korai bevásárlás, egészen nehezen koordináltam magam, pláne a gondolataimat. Lista? Minek. Azért végül vettem az akadályokat, mormoltam magamban akár egy mantrát, tej, kenyér, egyebek.
Beszűkült látóterembe egyszerre mégis beférkőzött valami, kacsamellek 50%-os matricával, nahát, nahát, szépek is, kicsik is, jó, nem voltak tervben, de kellenek. Nem mondom, hogy könnyű volt gondolkodni a továbbiakon, gyors legyen, egyszerű, akkor mondjuk még gomba és spenót, feladat megoldva. Herr Paprika otthon várakozott a megfőzött kávéval a tejre, megérkeztem, ledöntöttünk 2 pohár gyümölcslevet, bevittük a szükséges koffeint, azután megmutattam, mit fog vacsorázni.

Kacsamell saláta gombával, spenóttal

1 kisebb kacsamell (2 fél, vékony bőrrel)
10 dkg bébispenót
25 dkg barna csiperke
szójaszósz
méz
szezámolaj
fél citrom
szárított chilipehely


A gombákat megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk. A spenót ugyancsak víz alá, majd elő a salátacentrifugát, forgassuk szárazra. A kacsamellet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, azután felezzük és egy éles késsel fél centis szeletekre vágjuk. Aki nem szimpatizál a bőrével, vágja le nyugodt szívvel, viszont ne felejtsen el sütéskor olajat használni. (És süsse ki tepertőnek.)
Egy nagy méretű serpenyőt felforrósítunk, belerakjuk a hússzeleteket, néha megkeverve addig pirítjuk, amíg a zsír nagy része kisül. Arra nem is lesz szükségünk, öntsük le egy megfelelő, zárható edénybe. Jöhetnek a gombák, pirítsuk a kacsával együtt néhány percig, majd öntsünk a serpenyőbe 1 ek (sötét) szójaszószt. Keverés, azután kerüljön bele 1 ek méz, chili ízlés szerint, végül 1 tk szezámolaj. Néhány percig hagyjuk még dolgozni a hőt, majd facsarjuk a serpenyőbe a fél citrom levét, keverjünk, kóstoljunk, tudják, ez a pótlás ideje, ha minden tetszik, kész.
A tányérok közepére halmozzunk egy domb spenótlevelet, a tetejére tegyünk a szójás kacsamellből, gombával együtt persze. Ha találnak otthon mogyorót, akkor abból is kerülhet még a tetejére.

Harminc percben benne van minden fázis, tegyenek próbát, kevés munka, gyors siker.

Én pedig holnap sokáig alszom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

és Herr Paprika miért nem bír leszaladni a boltba?

Frau Paprika írta...

Jaj, nehogy félreértés legyen, Herr Paprika nem egy despota, sokszor leszalad, most ő dolgozott estig, így én nyertem a feladatot.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails