2012. február 24., péntek

Pénteki gyors


Nem tervezett ételről következik egy nem tervezett bejegyzés. De jókor jólesett, így mégis imbiszig ért, egyszerű lesz, kevés alapanyagot és még kevesebb munkát igényel, hát ezért lesz most a citromos-gombás fusilli a pénteki gyors. Szép volt a gomba, hát nem tartóztattam meg magam, és akkor még nem is tudtam, milyen hálás leszek ezért. Zajlik nálam a most már hagyományosnak mondható húsvét előtti kenyérmentes akció, így aztán a hirtelen rám törő éhséget reggel, délben és este sem szüntethetem meg egy jól összerakott szendviccsel. Enni viszont kell, legtöbbször minél gyorsabban, éhesen nem ismerem a tréfát, és ilyenkor vacsorára egy expressz tészta pont elég. 
A citromos-kakukkfüves gomba régi kedvencem, most is járkáltam egy ideig a konyha és a szoba között, a saláta és a tészta között ingadozva, végül az utóbbi nyert. Citrom, gomba, vaj és chili, fokhagyma és petrezselyem, tészta, tányér, boldog Frau Paprika.
Itt a vége, tészta fő.






Citromos-gombás fusilli


25 dkg fusilli
50 dkg csiperkegomba
1 kisebb citrom
2 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
chilipehely
5 dkg vaj
olívaolaj
bors


A gombákat megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük, majd papírtörlővel felitatjuk a maradék folyadékot. A gombákat nem túl vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A petrezselymet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, a szárak végét levágjuk, a többi részt apróra vágjuk.
Egy serpenyőben felmelegítünk egy evőkanál olívaolajat, ha már forró, jöhetnek a gombák, pirítsuk őket magas hőfokon, míg megpirulnak, és levet nem eresztenek. Akkor jöhet a só, a kedv szerinti mennyiségű chili, a fokhagyma, a citrom kifacsart leve, frissen őrölt bors, végül a darabokra vágott vaj. Keverés, kóstolás, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni.
A fusillit főzzük meg sós vízben a szokásos módon, de mielőtt leöntenénk róla a vizet, néhány evőkanálnyit adjunk a gombához. Végül forgassuk össze a fusillit a citromos-gombás szósszal, és keverjük bele a felaprított petrezselymet is. Tányér, villa, két nagy adagra számítsanak.


Számolunk még egy párat, és aztán elkezdhetjük az utolsó februári hétvégét az idén, és ez jó, már nagyon és még jobban várom a tavaszt. Mindenkinek jó hétvégét, azt kívánom, amit mindig, főzzenek, egyenek, igyanak, mulassanak. 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails