2012. február 9., csütörtök

Másodhegedűs


Nincs mesélnivaló, hát nem lesz hosszúra nyújtott bevezető, csak egy másodhegedűs tészta, ami azért készült, hogy elfogyjon valami más. Szóval maradt kínai kel, a kosárból kilógott a mogyoró zacskójának széle, a kamrában találtam még egy méretesebb hagymát, az ajándékba kapott fokhagymák közül is kiemeltem egyet, a fiókból előkerült a szójaszósz, a hűtőből a zöldcitrom  és a kiürülésre váró borosüveg, végül egyik polcról a kínai tojásos tészta, a másikról a chili, a harmadikról az olaj. Deszka, kés, serpenyő, tál, fedő, serpenyő, fakanál, néha a villa a kézben. Minden olyan egyszerű volt, hogy így azért nem lehetett vége, így aztán persze elvágtam a hüvelykujjam, a hagymával megszakadt a munka, és bár jobbkezes vagyok,   a sebtapaszt mégis egészen hihetetlenül amatőr módon sikerült ráragasztani a bal kezem kilyukadt ujjára. Dráma vége, kés és hagyma, aztán ment minden tovább, és elkészült a tésztás végeredmény.
Most már szinte tudják is a receptet, de azért leírom, már csak megszokásból is. Akkor főzünk.




Tészta kínai kellel, mogyoróval


25 dkg kínai tojásos tészta
1 kis fej kínai kel
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg mogyoró
1 zöldcitrom
szójaszósz
chili
1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
mogyoróolaj


A kínai kelt megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük vagy papírtörlővel felitatjuk a vizet, hosszában kettévágjuk, torzsát kivesszük, azután vékony csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, várunk, amíg kihűl, majd mozsárban összetörjük. Egy mélyebb serpenyőben öntünk kb. 1 evőkanál mogyoróolajat, rádobjuk a hagymát, pirítjuk üvegesedésig, majd következhet a fokhagyma, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, azután jöhet a csíkokra vágott kínai kel. A serpenyőbe öntjük a bort (vagy vizet), várunk, amíg az alkohol elpárolog, majd meglocsoljuk a kínai kelt kb. 2 evőkanál szójaszósszal, és adunk hozzá kedvünk szerint chilipelyhet. Keverés, fedő, pároljuk addig, amíg a kínai kel megpuhul, de ne főzzük szét.
Közben tegyük a tésztát egy mélyebb tálba, öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi épp ellepi, sózzuk meg, keverjük át, fedjük le, és várjunk úgy 4-5 percet (ha a csomagolás más utasításokat adna, akkor persze azt kövessék). Ha a tészta megpuhult, a feleslegessé vált vizet öntsük le róla, tegyük félre.
Ha megpuhult a kínai kel, adjuk még hozzá a zöldcitrom kifacsart levét, majd szórjuk a serpenyőbe az összetört mogyorót, keverjünk, kóstoljunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. Tegyük a tésztát a serpenyőbe, forgassuk össze a szósszal, készen is vagyunk.


Tudom, nem mindenki szeret kínai kellel és szójaszósszal barátkozni, de azért adjanak nekik egy esélyt, hátha.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails