2012. február 8., szerda

Gőzölög, gőzölünk


A kínai kel azért került a kosárba, mert olyan keveset kért magáért, hogy később biztosan szomorúan vagy inkább bosszankodva szidtam volna magam, ha nem hozom el. A répa így is kimaradt, és be is következett az utólagos megbánás. De az arány nem rossz, és legalább kiderült, néha elviselem, ha nemet kell mondani.
Gondoltam, készül majd belőle valamilyen hétköznap nagyon szerethető, gyorsan elkészülő és még gyorsabban megehető tészta, de aztán valahogy haladtunk át a hétfőn, kedden, szerdán és tovább, a kínai kel pedig várakozott kitartóan. Majd csak történik valami. Végül igaza lett. A hétvégével megérkezett a hideg és a felszabadult idő is, volt már kedv kicsit bonyolultabb konyhai műveletekhez, így elővettük a kínai kel, de nem tészta mellé került, hanem a párolóbetétre. A gőzölt, töltött tekercseket nagyon kedveljük Herr Paprikával, de nem mondhatnám, hogy olyan gyakran jelennek meg a tányéron, ahányszor szeretnénk vagy inkább lehetne. Pedig amióta vásároltunk a svéd áruházban egy praktikus kis párolóbetétet, igazán nem indokolható a ritka előfordulás, és bár mindig hosszadalmas konyhában álldogálásra emlékszem, a valóságban egyáltalán nem tart elviselhetetlen ideig a munka.
A mai verzió marha- és sertéshússal készült, mellé chiliszósz híján zöldcitromos-mézes joghurt került, ami annak ellenére, hogy amolyan helyettesítő megoldásnak tűnt, remekül bevált, megtartjuk.
Itt a vége, tekerünk.





Gőzölt kínaikel-tekercsek zöldcitromos-mézes joghurttal


kb. 16-18 kínaikel-levél
20 dkg darált marhahús
20 dkg darált sertéshús
kurkuma
chilipehely
római kömény
3-4 zöldhagyma
citrombors
olívaolaj

2 dl joghurt
1 zöldcitrom
méz


Egy serpenyőben felmelegítünk úgy egy evőkanál olajat, rádobjuk a marha- és sertéshúst, majd miközben kevergetve pirítjuk, adunk hozzá egy-egy teáskanál kurkumát, ízlés szerint chilit, majd sózzuk, végül megszórjuk citromborssal. Addig pirítjuk a húst, amíg majdnem teljesen átsül, akkor levesszük a tűzhelyről, hűlni hagyjuk. Az zöldhagymákat megmossuk, végeket levágjuk, majd felkarikázzuk őket, és a húshoz keverjük.
A kínai kel leveleit megmossuk, majd forrásban lévő vízben több adagban két percig főzzük, azután óvatosan kivesszük a leveleket, szűrőbe tesszük, hideg vizet engedünk rájuk, lecsöpögtetjük, majd egy konyharuhára fektetjük őket. A levelek tövénél kivághatjuk a túl kemény részt, majd teszünk közel a tövükhöz kb. fél-egy evőkanálnyit a töltelékből, a levelek két oldalát behajtjuk, feltekerjük, a kész csomag végeit benyomkodjuk. Amikor elkészültünk, egy megfelelő méretű edényben vizet melegítünk, a párolóbetétre rakjuk szorosan egymás mellé a tekercseket, a betétet a fazékba rakjuk (figyeljünk rá, hogy a tekercsek ne érintkezzenek a vízzel), lefedjük, és kb. 5-6 perc alatt készre gőzöljük.
A joghurtot egy kisebb tálban kikeverjük a zöldcitrom lereszelt héjával és felének kifacsart levével, adunk hozzá két teáskanálnyi mézet és egy csipet sót, keverünk, kóstolunk, ha bármi hiányozna, pótoljuk.
Tányér, néhány tekercs, mellé joghurt, készen is vagyunk.


Miután eltűnt a tekercsek igen nagy hányada, és kölcsönösen megveregettük egymás vállát, megbeszéltük, ígértük, fogadtuk, hogy gyakrabban vetjük be a gőzt. Szóval tekerjenek, gőzöljenek, mártogassanak, nem fogják megbánni.




1 megjegyzés:

chriesi írta...

Jöhet! Listára tettem, majd valamikor megejtem.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails