2011. szeptember 28., szerda

Plusz egy füge

 
Szombaton a piacra érve tudtam, hogy fel kell mennem a lépcsőn, elindulnom a sarok felé, és ha minden úgy, ahogy szeretném, akkor a kávézóval majdnem szemben ott lesz a fóti bácsi és a fügék. Minden vágyam így teljesüljön. Az már csak a további kellemes meglepetés része, hogy 1 szem zöld füge harmadával olcsóbb volt, mint Herr Paprika születésnapos vacsorája előtt. Meg is növeltem a vásárolni kívánt adagot, a bácsi számolt, egy és kettő, de hatnál nem fejezte be, jött a hetedik a zacskóba, mondta közben, ez itt a ráadás. Tőlem mosoly, kívántunk egymásnak további remek hétvégét, én mentem tovább, ő árult tovább.
A fügék sorsa akkor még bizonytalan volt, egyet tudtam csak, édes lesz, azt még kevésbé próbáltam. A chilis-mézes megoldás még Herz kollégától származik, akinek a pástétoma szerepelt már vendégreceptként imbiszen. Herz még egy horvátországi közös nyaralás során készítette a kempingben chilivel, mézzel, borral a helyben szerzett aszalt fügéket, ha jól emlékszem zseblámpa fénye mellett. A társaságban nagy sikere volt. Most tehát próbáltam emlékezetből valami hasonlót előállítani, és mivel szerettem volna valamit a fügék mellé, így önállósítottam magam, és kivételesen Herr Paprika nélkül készítettem polentát mézzel és vaníliával. 
A név hosszú,  a recept egyszerű. Itt következik.



Chilis-mézes füge vaníliás polentával


5 dkg kukoricadara
1 rúd, előzőleg már kikapart vaníliarúd
4 dkg vaj
5 dl víz
6-7 füge
chilipehely
méz
fél deci száraz fehérbor


Egy magasabb falú serpenyőben felforralunk öt deci vizet, majd beleszórjuk a kukoricadarát, adunk hozzá három dkg vajat, három teáskanál mézet, egy csipet sót és a vaníliarudat, alaposan átkeverjük, majd alacsony fokozaton főzni kezdjük. Természetesen használhatnak még érintetlen vaníliát is, szerintem elegendő egy fél rúd kikapart magja. A polentát rendszeresen kevergetve főzzük úgy 15-20 percig, a végén kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. A kész polentát egy nagyobb, sütőpapírral letakart deszkára öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, hagyjuk hűlni.
A fügéket megmossuk, szárazra törüljük, majd a száruknál ejtünk két egymásra párhuzamos bevágást. Egy kisebb edénybe öntjük a bort, adunk hozzá 3-4 tk mézet, chilipelyhet kedvünk szerint, végül 1 dkg vajat, azután főzni kezdjük. Amikor már meleg, óvatosan belerakjuk a fügéket úgy, hogy a bemetszett részt nagyjából elfedje a folyadék, majd főzzük néhány percig. Kiemeljük a fügéket, ha szükséges, akkor mézes-chilis öntetet még sűríthetjük.
Tálalunk. A polentából köröket vagy bármilyen más formát vágunk, a tetejükre ültetünk néhány cikket az óvatosan felvágott fügéből, végül meglocsoljuk a chilis-mézes öntettel. Langyosan az igazi.


Ha fügével találkoznának, megvennék, haza is vinnék, de nem ennék meg csak úgy frissen, akkor tegyenek egy próbát. Örülnék, ha jól is esne, még inkább.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Kérem az első fotó azonnali betiltást! Ez nyilvános izgatás! :)

Frau Paprika írta...

:D Ajjaj, akkor mi legyen helyette?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails