2011. március 31., csütörtök

Kaphatnék valami édeset?


Nincs medvehagyma (tegnap azért volt medvehagymás krumplipüré a marhahús kíséreteként, de nem gondolnám, hogy bárkinek receptre lenne szüksége hozzá). Van viszont desszert, mert még mindig nem tudok leszokni róla, jöhet bármi, csak legyen édes, nálam ez a jelenség azért szokatlannak mondható. Eszem én persze csokoládétól egészen a süteményig édeset, a kettő közötti dolgokról inkább nem beszélek, akad néhány igazolhatatlan kedvenc, de ez a hetek óta tartó vágyódás, késztetés, befészkelődő gondolat, megoldást követelő ösztön meglepő. Remélem csak a húsvét előtti kenyértelenség az oka, hamarosan kiderül.
Most tehát kaptam magamtól egy citromkrémet, ami végtelenül egyszerű, kellően fanyar és frissítő, könnyen megehet belőle két adagot is az ember. Én. Ráadásul a krém okán végre kinyithattam az Isztambulból kapott pisztáciás zacskót, kell egy kis ropogás, nem igaz.
(Még mindig játszhatnak a vacsoráért, egészen április 3-án éjfélig imbisz facebook oldalán. A születésnapos bejegyzésnél pedig egy fűszercsomagért lehet jelentkezni, hajrá.)
Recept.



Citromkrém pisztáciával


2 citrom
1 marék pisztácia (sótlan)
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
4 tojássárga
bő fél tasak zselatinfix
méz


A tojássárgákat kikeverjük 2-3 evőkanál mézzel, attól függően, mennyire vágyunk fanyarra vagy éppen édesre. A tejet és a tejszínt egy edénybe öntjük, a citromok levét kifacsarjuk,  ugyancsak az edénybe öntjük, majd az egészet felmelegítjük. Miután levettük a tűzhelyről, kisebb adagokban, folytonos keverés mellett beleszórjuk a zselatinfixet.Vízgőz felett a mézes sárgákat habosra keverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a citromos keveréket, közben természetesen mozog a kezünk. Ha a krém már megfelelő állagúnak tűnik, félretesszük, kóstolunk, ha bármi hiányozna, szokás szerint most lehet pótolni. 
Most aztán szabad a vásár, kanalazzuk a krémet poharakba, tálkákba, üvegekbe, ahogy a kedvünk diktálja. Hozzávetőlegesen 4-6 adag lesz belőle, attól függően, mekkora tárolóegységre szavazunk. Hűtőbe vele. Tálaláskor már csak annyi a dolgunk, hogy megszórjuk a krém tetejét egy kevés összetört pisztáciával.


Egy kis édességre mindig van magyarázat, egyetértenek?


4 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez pont az én fogamra való! :)

Frau Paprika írta...

Akkor hasonló a fogunk ;)

Foodafok írta...

Ez a desszert nagyon ütős!

Frau Paprika írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails