2011. március 25., péntek

Lila meg a kék


Címadásügyileg már megint formában vagyok, szíves elnézésüket. De van ez a két szín és a rizottó két alkotóeleme, hát ezért. Nem mintha a lila vagy a kék lenne meghatározó, sokkal inkább a két igazán intenzív íz, na de mindegy, most már belebonyolódtam. Talán a zene teszi, írás közben mozog a nyakamon a fejem, Hivest hallgatok, kicsit összerázhatta a gondolataimat.
De akkor rizottó. Kaptam Herr Paprika mamájától radicchiót, ami egy kissé kesernyés ízű salátaféle, tőle indult a történet. Rizottó mostanság nem készült, gondoltam is, itt az alkalom, lecsapok rá, még akkor is, ha Herr Paprikával lejátszottuk a szokásos meccset. Bejelentem, annyira nem örül, de én már nem hiszek el mindent, tapasztalatból dolgozom, elkészül, eszünk, kiderül végül, hogy jó ez mégis, persze ettől még nem számítok változásra, legközelebb sem fog lelkesedni.
A radicchio mellé kéksajt került, kedvelt párosítás, most is bevált. Recept.

 



Radicchiós rizottó kéksajttal


20 dkg arborio rizs
1 kicsi radicchio
10 dkg kéksajt (gorgonzola vagy más)
5-6 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
kb. 1 liter zöldségalaplé


A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát, pirítjuk üvegesedésig. Ha elérkeztünk ehhez a ponthoz, az edénybe szórjuk a rizst, 2-3 percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Várunk, amíg a bor nagyobb része eltűnik, és kanalanként adagolni kezdjük az alaplevet, közben persze nem felejtjük el időnként megkeverni. Addig folytatjuk a műveletet, amíg a rizs megpuhul, de semmiképp se főzzük szét. 
Miközben alakul a rizottó, a radicchiót szedjük szét levelekre, mossuk meg, a felesleges folyadékot papírtörlővel vagy mással tüntessük el, a leveleket vágjuk vékony csíkokra. Amikor szinte kész a rizs, keverjük hozzá a lila csíkokat, várjunk még 2 percet, zárjuk el. Két lépés még, na jó, három. A megmaradt vajat és a kéksajt kétharmadát adjuk a rizottóhoz, keverjük át. Tányér, rizottó, a tetejére néhány vékony szelet sajt. Bosbarátok a darálót is használhatják.


Itt a péntek, kívánok hát főzésben, evésben, mulatásban, alvásban, láblógatásban, bámészkodásban bővelkedő hétvégét. Tervek szerint imbisz hétfőn jelentkezik.

 

1 megjegyzés:

chriesi írta...

Kérek szépen egy adagot ebédre. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails