2012. január 12., csütörtök

Kivi chutney


Néhány éve az egyik karácsonyi ajándékom Herr Paprika apukájának nagyon könnyen kitalálható, de nem bánom, ragaszkodom a magunk kis hagyományához, és 24-e előtt egy-két nappal chutney-t főzök, néha többet is. Készült már mangóból, ananászból és másból, ami most nyilván nem jut az eszembe, idén, azaz tavaly pedig almából főztem, kell a változatosság neki és nekem is. Imbiszen eddig mégis csak egyetlen chutney szerepelt, és az sem az eddig felsoroltakból készült, hanem meggyből, és bizony nem csak az íz miatt maradt emlékezetes számomra ez a nyári bejegyzés. De ez már egy másik történet lenne, ha belekezdenék.
A mostani változat egy kósza ötletből és annak okán született, hogy még mindig tart a konyhai lendületem, ráadásul itt volt az ideje a kivik kiszabadításának. Héjból, kamrából egyaránt. A kivitelezés követte a fejben megírt forgatókönyvet, került a kivi mellé gyömbér, chili, fahéj, egyebek, a végeredmény pedig úgy érzem, jó lett. Kicsit csípős, kicsit édes, kicsit savanykás.
Itt is a vége, jön a recept.




Kivi chutney


10-12 kivi
1 nagy vöröshagyma
friss gyömbér (kb. 3 centis darab)
1 chilipaprika vagy chilipehely
1 tk mustármag
őrölt fahéj
nádcukor
lágy borecet
olaj (nálam szőlőmagolaj)
kurkuma


A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük. A kiviket meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy kisebb edényben felmelegítünk egy evőkanál olajat, rádobjuk a hagymát, sütjük, amíg üveges nem lesz, ha a folyamt végén járunk, szórjuk az edénybe a mustármagot, és várjunk, amíg pattogni nem kezd. Következhet a gyömbér, a kivi, keverés, azután a vékonyan felkarikázott chili, magokkal együtt. (Aki kevésbé szereti a csípőset, adagolja több fázisban a chilit, kóstoljon és döntse el, mikor megfelelő. ) Kevés őrölt fahéj, nádcukor ízlés szerint, egy kevés fehérborecet, só és egy teáskanál kurkuma, végül 1 deci forró víz. Fedjük le az edényt, és alacsony fokozaton főzzük addig a chutney-t, amíg a kivi összeesik, de ne főzzük teljesen szét. Közben kóstoljunk, ha bármi hiányzik, ne felejtsék pótolni. Én legalább három szakaszban használtam a cukrot, nem akartam nagyon savanykásat, de túl édeset sem, szóval hagyatkozzanak csak a nyelvükre, és fűszerezzék kedvük szerint.
A kész chutney-t még forrón előzőleg alaposan kimosott üvegekbe kanalazzuk, egy pillanatra a fejükre állítjuk, és készen is vagyunk. Ekkora mennyiség kb. két közepes üveget eredményez, hűtőben néhány hétig eltartható.


Hogy mi történik majd a kivi chutney-val, még magam sem tudom pontosan, talán hús sül mellé, talán sajttal esszük, majd kialakul, majd elmesélem. Ha kipróbálják, örülni fogok.

 

1 megjegyzés:

chriesi írta...

istenien fest!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails