2012. január 31., kedd

Édes, fanyar, morzsás


Szeretem a morzsás dolgokat, kár lenne tagadni, remekül variálhatóak, nem igényelnek  sok munkát, és várni sem kell rájuk sokat. Imbiszen is megfordult már néhány, szerepelt levendulás-epres,  céklás, sütőtökös és kelkáposztás crumble is. Remélem, nem hagytam ki senkit. Annyi biztosan megállapítható, eddig a sós felé hajlottam, de ma javítok az arányokon, jön egy egyszerre édes és fanyar változat grépfrúttal és naranccsal. Előre csak annyit, a recept bevált, szóval maradhat, megtartom.
A grépfrútfilézés viszontagságairól meséltem már egyszer régen, azóta viszont nagy lépést tett a konyha, karácsonykor ugyanis két kedves barát megajándékozott egy filéző készlettel, így aztán ma már felfegyverkezve kezdek neki a gerezdek megszabadításának. Persze ha nincsen ilyen eszközük, egy jó éles késsel is kiválóan megoldható a feladat, ami így is, úgy is kíván egy kisebb (nagyobb) adag türelmet. 
A recepthez még annyit, ha már elővettem a hajdinalisztet, gondoltam, el se rakom. Igen, jól gondolják, belőle (és dióból) készült a morzsa, de ha nem tartanak otthon hajdinalisztet, helyettesíthetik nyugodtan mással. 
Itt a vége, morzsázunk.





Citrusgyümölcsök diós morzsával


2 grépfrút
3-4 narancs (mérettől függően)
6 dkg hajdinaliszt
4 dkg dió 
5 dkg vaj
nádcukor



A narancsokat és a grépfrútokat megpucoljuk, gerezdekre szedjük, majd egy éles késsel kifilézzük, fehér hártya ne maradjon rajtuk. A gerezdeket kisebb darabokra vágjuk.
A konyhai robotgép késes részébe tesszük a hajdinalisztet, a diót, a kisebb darabokra vágott hideg vajat, adunk hozzá két teáskanál nádcukrot és egy csipet sót, majd addig dolgozunk rajta a géppel, amíg az alkotóelemek morzsás állagúak nem lesznek.
Négy kisebb formában (persze sütőálló) elosztjuk a grépfrút- és narancsdarabokat, a tetejüket meghintjük nádcukorral, majd szépen elosztjuk rajtuk a diós morzsát. A formákat sütőlapra helyezzük, majd kb. 180 fokos sütőben (légkeverés) 15-20 perc alatt megsütjük a crumble-t, a lényeg, hogy a végén a morzsa szépen megpiruljon.
Kivesszük, hűlni hagyjuk, azután kikanalazzuk. 


Ha meghoztam a kedvüket, tegyenek egy próbát, ebben az igazán télies télben jó lesz majd a langyos formát a kezükbe fogni, és azt hiszem, az ízében sem lesz hiba.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails