2011. március 8., kedd

Török szivar


Tegnap írtam már, érkezett néhány kedves ajándék Isztambulból, a baklavák szerencsére elfogytak, én nem tudtam, hogy ilyen gyorsan beszippantanak, vagy inkább én őket. Végül telefonon kellett figyelmeztetnem Herr Paprikát, a helyében én hamar indulnék haza, különben teljesen kiürül a doboz. Időben érkezett.
A török csomag egyéb tagjait telefonos egyeztetés után (Mit kér imbisz?) megírtam egy hosszú üzenetben, kutattam interneten, és végre főbb szerepet kapott az évekkel  ezelőtt vásárolt Oriental Basics szakácskönyvem is. A yufka tészta viszont magamtól is eszembe jutott, régóta szerettem volna kipróbálni, de eddig valahogy sosem lett a tervből valóság. Gondoltam, hátha most, így hát örültem nagyon, amikor vasárnap a kezembe adták. 
A fetával töltött tekercsre esett a választásom, amit a könyv szerint cigaretta böreknek is hívnak, a végeredményt szemlélve az enyém inkább szivar. A tekercseim tehát lehetnének kicsit karcsúbbak is, fejleszteni fogom még a technikámat, viszont összességében könnyebb volt a folyamat a vártnál. Nem szakítottam el egyetlen tésztalapot sem.




Fetás yufka tekercs


8-9 db. háromszög alakú yufka tészta
20 dkg feta
1 tojás
1 csokor petrezselyem
1 tk csípős őrölt paprika
bors
4 dl joghurt
1 kígyóuborka
metélőhagyma
olaj



A fetát lecsöpögtetjük, tálban villával összetörjük, majd összekeverjük a tojással, paprikával, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, végül jöhet egy kis frissen őrölt bors, keverünk. A tésztalapokat óvatosan elválasztjuk egymástól, nagyon könnyen szakadnak, azután egyet deszkára fektetünk. A szélesebb végéhez kerül nagyjából 2 teáskanál fetakrém, elsimítjuk, hogy egyenletes legyen. A tészta szélét megkenjük körben vízzel, majd a töltelék felől haladva szépen feltekerjük. A két végét szorosan összenyomjuk, nehogy sütés közben távozzon a töltelék. A folyamatot ismételjük, amíg tart a tészta és a feta. 


Egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk kb. 2 ek olajat, majd a szivarokat 3-4 perc alatt megsütjük, közben persze forgatunk rajtuk. Ha kész, papírtörlővel letakart tányérra rakjuk őket.
A joghurtot tálba tesszük, jöhet a kisebb kockákra vágott uborka, só és a metélőhagyma. Természetesen snidling helyett készülhet fokhagymával is, amihez éppen kedvük van.


A szakácskönyv szerint melegen együk, a tanáccsal mélyen egyetértek. A joghurtos uborkával együtt remek páros, lehet mondani, hogy belülről frissít? Megkockáztatom.
Egyik este pedig újra megnézem a Törökfürdőt.


Recept: Schinarl-Dickhaut: Oriental Basics, GU 2004

2 megjegyzés:

csuszta írta...

jujjdeklassz! :)
Magyarországon lehet egyáltalán yufkát kapni?

Frau Paprika írta...

Szia Csuszta, igazából nincs pontos információm, de szerintem lehet kapni. Majd felderítem!;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails