2011. március 2., szerda

Pasta


Figyelmeztetnék mindenkit, a kezdet némileg bizarr lesz, de a végén remélem, értelmet nyer. Van nekünk egy mosdónk, ami nem nagy meglepetés persze, a falán minden évben lóg egy naptár, valamiért itt kaptak helyet a hónapok. Pirellivel kezdtünk, Herr Paprika évek alatt összerakott gyűjteményét variáltuk, hogy nem stimmeltek az évek, hát mindent nem lehet. Miután kimerült a készlet, vagy inkább egy időre ráuntunk a legjobbakra, rábukkantam a Magvető naptárára, benne minden héten egy kortárs magyar író, költő portréja és egy idézet tőle. Kedvenc tavaszi hetem Kántor Pétertől: "Kis rohangáló egerek: szanaszét futnak a napok. Egynek elkapom a grabancát, ötöt-hatot futni hagyok." És még az évben is összhangban voltunk, azután eltelt a 12 hónap, de mi megszavaztunk egy ismétlést. Most viszont már váltani kellett. Nagy ötletem nem volt, de egyszer csak Herr Paprika előkapott egy naptárat. Még régebben szerezte, irodában lapult, aztán hazakerült. Hat fotó régi Fiat modellekről és olasz hírességekről. Vidám, megszavaztam rögtön. A téli hónapokban Vittorio Gassmant néztük a kékben úszó képen, ahogy mosolyogva beszáll egy Fiat 500 C-be, márciustól pedig Delia Scalat figyelhetjük. A fotót megtaláltam, recept után megnézhető. Szóval ahogy tegnap néztem a vidám Deliát, elkapott az olasz hangulat, eldöntöttem, hogy tésztát főzök, hát így is lett. Kicsit fura vagyok? Akkor jöjjön inkább a pasta.




Citromos spagetti articsókával, rukolával


20 dkg spagetti
1 citrom
articsóka az üvegből
rukola
4 dkg vaj
1 marék fenyőmag
bors




A tésztát a szokásos módon megfőzzük. Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a fenyőmagot, félretesszük. A rukolát (egy nagy marékkal) megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet. Néhány darab articsókát lecsöpögtetünk, majd kisebbre vágunk. Ha elkészült a tészta, leszűrjük, de hagyunk rajta egy keveset a főzővízből. Rádobjuk a vajat, öntjük a citrom levét (ki mennyire szereti savanyún), alaposan átkeverjük, azután jöhet az articsóka, a rukola és eg adag fenyőmag. Keverés, adagolás, tészta tetejére frissen őrölt bors.
Most igazán rövid voltam. 




 Ha kipróbálják, jó étvágyat hozzá. És akkor lássuk, milyen képet is nézünk márciusban és áprilisban.



Kép innen.

3 megjegyzés:

chriesi írta...

Igazán friss íze lehet! Óóó szerintem teljesen logikus a tésztához vezető utad. :)

Zizi írta...

Hmmm, a múlt héten készítettem kétszer citromos spagettit. Majd nálam is jön a blogra a recept. Imádom az articsókát és a rukkolát is, legközelebb a te recepted is kipróbálom! :)

Frau Paprika írta...

Chriesi, akkor mégsem vagyok fura.:)

Zizi, örülök, hogy tetszik, kíváncsian várom a Zizis változatot!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails