2011. március 9., szerda

Paprikás hangulatban


Mióta tele a szatyrom mindenféle török fűszerrel - és inkább nem pakolom ki őket, mert olyan jól mutatnak együtt, a gyalogos útvonal mellett hevernek a lakásban, én pedig lépten és nyomon belenézhetek, hogy hízzon, ami ilyenkor szokott -, ha támad a fejemben szabad kapacitás, akkor folyton arra gondolok, mit fogok kezdeni velük. Oszi tegnap meg is jegyezte, Isztambul ilyen tempó mellett hamar a gyomromban végzi. Persze ehhez hatalmas mennyiségeket kellene gyártanom, és egyébként is csillapodik majd a lelkesedés, megáll egy normális szinten (vagy inkább átveszi a helyét valami más), de most még tartja magát ez az állapot.
A pul biber kerül ma sorra, ami sokak számára ismerős lehet a török büfékben elfogyasztott kebap csípős szószából, tehát durvára tört piros paprikáról van szó, benne a mag, néha sóval. Elvben ez egy száraz keverék, én még friss változattal rendelkezem, tele van nedvességgel, és elhihetik nekem, nagyobb mennyiségben szerethető látvány, de csak óvatosan vele, csípős és egy pillanat alatt megfest bármit, amihez hozzáér.
Avokádóleves készült, nevezhetnénk persze italnak is, hideg és öt mozdulattal elkészül, de én a levesre szavaztam. A joghurttól savanykás, hozzá csapódva jön a pul biber csípőssége, és ráadásul kecskesajt. Nagy kockázatot nem vállaltam, az alábbi mennyiség 1 adagot eredményez, nem akartam Herr Paprikán kísérletezni.


 


Joghurtos avokádóleves és pul biber


1 érett avokádó
2 dl natúr joghurt
1 dl ásványvíz
1-2 tk pul biber (chilipehely, darált csípős paprika)
kecskesajt (opcionális)




Az avokádót meghámozzuk, magját kivesszük, kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük. Jöhet a joghurt és az ásványvíz, végül 1 tk só. Turmixgéppel addig pürésítjük, amíg szép sima és krémes lesz. Ha túl sűrűnek találnánk, adjunk hozzá még egy kevés ásványvizet.
Öntsük a levest egy pohárba vagy tányérba, tegyünk a tetejére 1-2 teáskanálnyi pul bibert (vagy chilit, darált paprikát), ha pedig még ennél is tovább merészkednek velem, akkor 1-2 szelet kecskesajtot javasolnék hozzá. 




Nyáron, izzadós időben lenne az igazi, mindenképp ismételni fogom. Azért ebben a kezdődő tavaszban is gyorsan eltűnt(ettem).

 

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Izgalmasabbnál izgalmasabb leveseket alkotsz!

Frau Paprika írta...

Ó, köszönöm szépen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails