2011. március 23., szerda

Csokoládés győzelem


A tegnapi ünnepi kiadásban már említettem a képen látható csokitortát, amivel még a blogforduló beköszönte előtt sikerült átütő sikert, elsöprő győzelmet aratnom. Imbiszen volt már arról többször is szó, hogy Herr Paprika bizony hiába szereti a táblás, töltött, mogyorós, mindenféle csokoládét, ha süteményről van szó, történik vele valami, és hirtelen a másik oldalra áll. Konkrétan: bizalmatlan arckifejezéssel próbál eltéríteni az ilyen irányú terveimtől. Kezdetben ez sikerült is neki, az utóbbi években már kevésbé, az elmúlt hetekben, hónapokban pedig teljesen kitört rajtam a csokoládés láz, remélem, nem marad velem örökké.
R.-től kaptam 1 szép nagy tábla északi illetőségű étcsokit, érthető, hogy kezdenem kellett vele valamit, így jött a torta, kevés cukorral, sok likőrrel, hozzá pedig mentás gyümölcsszósz, ami persze nyáron lenne az igazi, de most megelégedtem ezzel is.
Torta elkészült, és mivel Herr Paprika nem talált magának megfelelő édességet, végül megkockáztatott egy szeletet. Egy falat, két falat, ez egész jó, még egy, utolsó. Azután bejött a tányéron egy újabb szelet, és akkor elhangzott: - Sajnos ez a torta finom. Én pedig vigyorogtam. Szép ez a győzelem.
Recept.




Csokoládétorta mentás gyümölcsszósszal



13 dkg jó minőségű étcsokoládé
4 tojás
10 dkg vaj
3 kupica narancslikőr
2 ek liszt
méz
nádcukor
30 dkg vegyes erdei gyümölcs (most nyilván fagyasztott)
1 marék mentalevél

 
Az összetört csokoládét a vaj kíséretében vízgőz fölött megolvasztjuk, a folyamat végéhez közeledve beleöntjük a 3 kupica narancslikőrt. A tojásokat megmossuk, feltörjük, szétválasztjuk, a sárgákat 2 ek nádcukorral habosra keverjük, majd lassan a tálba szitáljuk a lisztet, közben keverünk folyamatosan. A kicsit már kihűlt csokoládét óvatosan a tojásokhoz öntjük, keverünk, keverünk. A tojások fehérjéjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokis masszába keverjük. Egy kis kapcsos tortaformát (18 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk, majd beleöntjük a masszát, eloszlatjuk egyenletesen. A sütőt hamarabb melegítsük elő 170 fokra, én most nem használtam a légkeverést, tegyük be a formát, süssük a tortát kb. 25-30 percig. Ha készen vagyunk, először csak résnyire nyissuk kis a sütőt, majd némi várakozás után vegyük ki a formát, várjunk, amíg kihűl.
Eközben mossuk meg a mentaleveleket, papírtörlővel itassuk fel a vizet, vágjuk össze. A gyümölcsöket 1-2 ek mézzel főzzük fel, majd miután lezártuk, szórjuk bele a mentát, keverjük át, kóstoljunk, ha bármi hiányozna, most tessék pótolni.
Tányér, szelet csokitorta, mentás gyümölcsszósz és még egy villa.


Csokoládés sikerem titka a puha, levegős tésztában és narancslikőrben keresendő, azt hiszem. A mentás gyümölcsök sem rosszak persze, szóval nyugodt lelkiismerettel javaslom a sütést. Gombóc Artúrok, hajrá!
 

7 megjegyzés:

Kriszta írta...

Gyönyörű fotók!:-)Ízletes!

Doctor Pepper írta...

ezt már tegnap is kinéztem magamnak a facebookon. nagyon durva. :)

chriesi írta...

Hajaj, meg kell majd sütni. éljenek a mentàs gyümölcsök. :D

Frau Paprika írta...

Kriszta, köszi, örülök, hogy tetszik!

Doctor Pepper, komoly hadművelethez durva fegyver kellett... :D

Chriesi, éljenek bizony!;)

Mézeskalács írta...

Az én férjem, mintha a tiéd tükörképe lenne, ugyanígy viszonyul a csokikhoz és a sütikhez.:) Ez a torta valami mennyei lehet! Eszméletlen jól néz ki!:)

Frau Paprika írta...

Mézeskalács, köszönöm, örülök, hogy tetszik!

Foodafok írta...

Fantasztikus ez a torta, Gratula hozzá!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails