2011. május 19., csütörtök

Nyárleves


Tegnap már érezhetően nyári hangulat(om) volt, a kilátások alapján nem is kell kizökkenni belőle a következő napokban, és ez most nagyon jó, még nem untam rá az izzasztó időre, és ahogy beleszippantottam a levegőbe, a Dunának tengerillata volt. Közeleg a szombat, vicces lesz ilyen szikrázó időben bort kóstolni Etyeken, de a tavalyi özönvíznél akkor már inkább ezt választom, gondolom, nem meglepő.
Ha már májusi nyár, akkor imbiszen ma hideg leves, eperből, kicsit furcsán, de higgyék el, finoman. Kiindulásul a tavalyi őszibarackos recept szolgált, semmi tejszín, helyette buborékos ásványvíz, kakukkfű és kéksajt. A víz és a sajt megmaradt, kakukkfű helyett viszont rukolát használtam, ami egy salátában az eperrel már igen jól funkcionált. Én szeretem együtt az édeset és a sósat, tegyenek vele egy próbát, hátha. 
Itt meg jön a recept.




Rukolás eperleves kéksajttal



50 dkg eper
1 marék rukola
5 dkg kéksajt
1 dl szénsavas ásványvíz
1 tk fehér balzsamecet
méz

  
Az epreket megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk. Egy mélyebb tálban turmixszal pürésítjük, majd ha már teljesen egynemű, következhet a legkevésbé szórakoztató rész. Vegyünk elő egy sűrű szövésű szűrőt, majd öntsünk át rajta a pürésített epret, segítsük a folyamatot kanállal. A végén a magok fennakadnak, és mi kapunk egy szép, sűrű eperlevet. 
Adjunk az eperhez 1 dl ásványvizet, egy csipet sót, egy teáskanál fehér balzsamecetet és annyi mézet, amennyit szükségesnek tartunk. Keverjünk, kóstoljunk, ha valami hiányozna, most lehet pótolni. Mossuk meg a rukolát, papírtörlővel itassuk fel a vizet, majd vágjuk csíkokra, és adjuk a leveshez. Keverjük át, kanalazzuk a tányérokba, végül morzsoljunk a tetejére egy kevés kéksajtot. Vagy éppen sokat. Már csak egy kanál hiányzik.


Minimális munka, a tűzhely sem termel közben hőt, legfeljebb mi izzadunk.  Utána egy tányér hideg leves?
 

3 megjegyzés:

Eszter írta...

Nagyon igzalmasan hangzanak a hozzávalók!

Frau Paprika írta...

Eszter, köszi, szerintem jól illenek egymáshoz.:)

Kati írta...

Ötletes és merész, és gyönyörűszép a kék tálka.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails