2011. május 5., csütörtök

Itt a május meg a spárga


Az áprilisnál már csak a májust szeretem jobban, hiába, csak egyetlen napon múlt, hogy nem csúszott át a születésnapom, ami nagy-nagy szomorúságot okozott Panninak. Én mondtam neki, nincs mit bánni, így legalább minden évben nyugodtan kirúghatok a hámból, másnap mindig szabad vagyok. Egy biztos, a május egy szimpatikus hónap, ilyenkor valahogy megsűrűsödnek az események, indulnak a fesztiválok, sokasodnak a baráti megmozdulások, mindig várhatok valamit, az pedig jó nagyon. 
Imbisz szempontjából ugyancsak kedvező időszak ez, elérhetővé kezd válni az újkrumpli (fojtott krumpli rulez!), jön az eper és itt a spárga, hogy csak a legkedvesebbek említsem. Egyre jobb piacra járni, mindig van miért, hogy azután vegyek még mást is. Ha spárga, akkor egy dologhoz ragaszkodom, először mindig fehér jön haza, vele újkrumpli és szárított sonka, ez az alap, a hozzá készülő mártás, öntet ami mindig változik. Ez a mi kis hagyományunk, és néha bizony jólesnek az ismétlések. A spárga és az eper köztudottan közeli barátok, így tehát az idei május egy kakukkfüves eperöntetet hozott magával.
Spárgázzunk.




Spárga kakukkfüves eperöntettel, sonkával, újkrumplival



50 dkg fehér spárga
20 dkg eper
4-6 szelet szárított sonka
6 újkrumpli
1 marék citromos kakukkfű
balzsamecet
extra szűz olívaolaj
méz


A spárgát a szokásos módon készítjük el, nem is részletezem, ha kíváncsiak, itt elolvashatják a kapcsolódó tavalyi bejegyzést. Az újkrumplikat megtisztítjuk, megmossuk, nekünk tetsző formára vágjuk, kevés víz és só kíséretében megfőzzük, de vigyázzanak, ne hulljon a végén darabjaira.


Az epreket megmossuk, száraktól megszabadulunk, a gyümölcsök felét tálba rakjuk, turmixgéppel pürésítjük. Előkapjuk a szűrőt, átöntjük rajta az eperpürét, kanállal kicsit rásegítünk, magok maradnak, ez a lényeg. Az epres végeredményhez adunk két teáskanál mézet és balzsamecetet, alaposan átkeverjük, jöhet egy csipet só, majd lassan belecsurgatunk 1 ek extra szűz olívaolajat, közben kezünk mozog töretlenül. A megmosott, szárított kakukkfűről lecsipegetjük a leveleket, az öntetbe keverjük, kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. A maradék epret kis darabokra vágjuk.
Tányér, spárga, sonka, újkrumpli. Spárgára locsoljunk az eperöntetből, azután kerüljön rá az összevágott eperből is. Kés plusz egy villa, nem kell más.


Fehér után akkor jöhet is a zöld. Azután újra a fehér. De majd még meglátom...
 

4 megjegyzés:

Bernadet írta...

szinte teljesen mindegy, hogy fehér vagy zöld, bár ha választani kell, akkor inkább a fehéret választom, és csak egy bajom van:
szezonjellegűt, ha elsőre, akkor körömszakadtig tudok ragaszkodni a régi és beválthoz, tehát:
spárga hollandéz mártással, újkrumplival, és egy kicsi szaftos marha sztékkel.
Már a gondolatától is beindulnak a kiválasztó mirigyeim!
Nem beszélek hülyeséget, tessék kipróbálni! :)))

Frau Paprika írta...

Hollandi mártás, újkrumpli megvolt már, a marha eddig kimaradt, de ilyen lelkes ajánlás után mindenképp kipróbálom. :)

Eszter írta...

Izgalmas lehet az eperrel.

Foodafok írta...

Itt minden megy mindennel. Szuper!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails