2011. augusztus 11., csütörtök

Szeder a szájban


Napok óta édesnek képzelem az életet vagy inkább az ételt, örülök a feszes paradicsomnak, a kapros tökfőzeléknek, a könnyű nyári káposztának, de aztán mindig jön az érzés, kivédhetetlenül. Süteményt, lehetőleg csokoládésat, baklavát, sok mézzel, almás palacsintát, persze nem egyet, és így tovább. Valahogy aztán minden nap úgy telt el, hogy az érzés kénytelen volt elfojtódni magától, nem látogatott el hozzám még egy vékonyka tortaszelet sem, bennem pedig nem volt elég türelem sütni. Tegnap viszont megérkezett Panni és vele a kellemesen könnyed fordulat.
Szedret kaptunk ugyanis, sötétet, savanykásat, egy egész dobozzal. Megehettem volna persze csak úgy, de vagy most, vagy ez a vágyakozás még a végén hosszan velem marad. A konyhai ácsorgás még mindig nem a legkedvesebb foglalatosság a lassan keringő láb miatt, ezért inkább egy könnyebb utat választottam, és citrommal, joghurttal nyáriasított panna cotta készült, persze csak a szeder miatt. Elhiszik?
Itt jön a recept.


 


Citromos-joghurtos panna cotta


2,5 dl tejszín
1,5 natúr joghurt
fél citrom leve
méz
1 tasak zselatinfix
szeder



A tejszínt a joghurttal egy kisebb edényben simára keverjük, belefacsarjuk a fél citrom levét és kb. 1 ek mézet, majd az egészet alacsony hőmérsékleten felmelegítjük, de semmiképpen se forraljuk fel. Levesszük a tűzhelyről, kicsit hagyjuk hűlni, majd kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. Kisebb adagokban szórjuk a zselatint a citromos tejszínhez, közben folyamatosan keverjünk, nehogy csomókat találjunk a végén. Adagoljuk a krémet kisebb formákba, én hat adagos szilikonformát használtam, majd fedjük le alufóliával, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább négy-öt órára, vagy akár egy egész éjszakára. Tálaláskor lazítsuk meg késsel a panna cották szélét, borítsuk óvatosan egy tányérra, végül jöhet az előzőleg megmosott, alaposan lecsöpögtetett szeder. Kanál, eszünk.



Panni tesztelte a végeredményt, a szedret a kertjéből persze nyilván nem kellett, de félre a tréfával, szóbeli dicséretben részesített, azt hiszem, átugrotta a lécet a panna cottám.

 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails