2011. augusztus 23., kedd

Majd holnap


Padlizsánból kettő, három, négy vagy öt, de egy, egy az sohasem, és általában jó az elmélet, lehet tekerni, tölteni, összetörni, kenni, vágni, grillezni, rétegezni, valahogy mindig valami lesz. Néha pedig találkozom a kivételes esettel. Volt ugye focaccia, tegnap láthatták is imbiszen, került a tetejére aszalt paradicsom, és végre volt miért megsütni a padlizsánokat, amiket néhány nappal ezelőtt szereztem Pannival egy bolti körút során. De azzal ugye nem mondok semmi meglepőt, hogy egy focaccia felülete véges, pláne ha még paradicsomok is foglalják a helyet, szóval ha nagyvonalúan próbálok saccolni, talán egy egész padlizsánt sikerült elhelyeznem rajta. Maradt négy, persze megsütve, mert ha már egyszer rászánom magam a konyhai sütögetésre, akkor nem állok meg egynél, értelmetlen volna, ugye egyetértenek. Megsültek tehát a lila karikák, azután kikerült a sütőből a focaccia, lehetne lépni tovább, na igen, de elfogyott a lelkesülés, az ötlet és a szufla. Lepény várta a vacsoraidőt, padlizsán mászott a dobozba, doboz a nyugodt halasztást lehetővé tevő hűtőpolcra, mert jön majd a másnap, és akkor, tudtam én, megoldódik a helyzet. Gondolom, gondolják, így is történt. Saláta, szezámolaj, dió és citrom, meg a fűszernövények az erkélyről.
Befejeztem, itt olvasható a recept.



 


Padlizsánsaláta



4 közepes padlizsán
1 citrom
1-2 chilipaprika (mérettől és kedvtől függően)
1-1 marék menta- és citromfűlevél
1 marék dió
szezámolaj
olívaolaj


A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, fél centi vastag karikákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítünk egy kanál olívaolajat, majd megsütjük a padlizsánszeleteket több adagban, mindkét oldalukat, közben néha pótoljuk az olajat. A kész darabokat lecsöpögtetjük, papírtörlővel letakart tálcára tesszük, várunk, amíg egy kicsit kihűlnek.
A mentát és a citromfüvet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, majd apróra vágjuk. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, várunk, amíg kihűl, azután mozsárban egy kicsit összetörjük. A chilit megmossuk, szárazra töröljük, ha kevésbé csípőset szeretnénk, a magokat kivágjuk, majd hajszálvékonyan felszeleteljük. A padlizsánszeleteket egy mélyebb tálba rakjuk, összekeverjük a fűszernövényekkel, a dióval és a chilivel, majd ráfacsarjuk a citrom levét, végül meglocsoljuk szezámolajjal. Kevés só, óvatos átforgatás, majd szokás szerint kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. Magában vagy pitával, pirítóssal, ahogy épp a kedvük tartja.


Nem tudom, ki vágyik most tűzhelyre, serpenyőre, több fázisú sütésre, de vannak elképzeléseim. Azért ha este mozdul otthon a levegő, esetleg, mondjuk, talán? Nem? Akkor megvárják a szeptembert, azt hiszem.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails