2011. február 1., kedd

Akkor fütyülünk?


Nem tudom, mindenki hasonló emlékekkel rendelkezik-e (Herr Paprika igen), nálam mindenesetre úgy lobbiztak a szüleim a nyers sárgarépa elrágcsálása mellett, hogy összefüggésbe hozták a fütyüléssel. Azaz minél több répa a gyomorban, annál jobban megy majd a fütyürészés. Amiben nem én voltam a legtehetségesebb. Azt hiszem, Józsi volt a nagy mesélő, az egész sztorit pedig alátámasztotta egy kis fütyüléssel. Nem tudom, végül elhittem-e a marketing szöveget, de az biztos, hogy a répát legyűrtem nyersen is, és igazából nem találtam rossznak. Ebben a körben egyedül a fehérbab okozott nehézségeket, de ez már egy másik történet. És persze a fütyülés nem ment jobban.
Most is a szülőktől kaptam egy szép nagy adag répát, persze nem tudom, hogy fütyülési célzattal-e, őszintén szólva ha igen, akkor bizony hiába, ha eddig nem jött össze, hát nem hiszem, hogy van remény. A répát viszont ma már megeszem magamtól is, így aztán készült egy salátának talán nevezhető kombináció, egy kis ropogással.
Egyszemélyes adag, nem tudtam, Herr Paprika fütyürészős kedvében lesz-e.



Narancsos répasaláta



1 közepes sárgarépa
1 narancs
1 marék dió
1 marék mogyoró
petrezselyem
méz
olívaolaj
fahéj (opcionális) 



A répát megtisztítjuk, végeit levágjuk, majd hosszában félbevágjuk, azután felezzük a darabokat is. A 4 répahasábot vékonyan felszeleteljük, a szeleteket csíkokra vágjuk. Remek, ha hasonló méretű a végeredmény, de vonalzóval azért nem kell mérni. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót és a mogyorót, várunk, amíg kihűlnek a szemek, majd mozsárban egy kicsit összetörjük őket. A petrezselymet megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, apróra vágjuk. 
Az öntethez kifacsarjuk a narancs levének felét, keverünk hozzá 1 tk mézet, 1 ek olívaolajat és egy csipet sót. Ha fahéjpártiak, most adhatnak hozzá egy keveset abból is, vagy lehet várni a végéig. Az alapos keverés viszont semmiképpen ne maradjon el.
Tegyük a répacsíkokat egy mélyebb tálkába, keverjük össze a dióval és a mogyoróval (nem muszáj az egészet felhasználni hozzá, ahogy kedvük diktálja), azután locsoljuk meg a narancsos öntettel, végül szórjunk a tetejére a petrezselyemből. Akinél még várakozik a fahéj, most szórjon egy keveset a tetejére. Villa, evés.
Ha elmaradt a fahéj, tehetnek egy próbát egy lehelet cayenne borssal vagy őrölt chilivel. Csak hogy megbökje a nyelvet.




No, akkor ki fütyül velem?

5 megjegyzés:

Vesta írta...

Ééén! :)

Frau Paprika írta...

Vesta, ennek örülök!;)

Névtelen írta...

Fütyülésben béna vagyok, de ez a saláta istenien hangzik és istenien néz ki! Nyammmiii!:)

Frau Paprika írta...

Anci, köszönöm, örülök, hogy tetszik!

Névtelen írta...

Apróság!
A fütyülés nem jön magától. Azt gyakoroni is kell! Nekem megy. És valójában egészséges is a RÉPA!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails