2011. február 2., szerda

Tovább(ra) is van


Répa. Tegnap látták nyersen, ma akkor szerepeljen megfőzve. Gyors döntés eredményeként alakultak levessé a répák, állapotuk ugyanis kezdett kritikussá válni, szóval halasztást már nem nagyon tűrt a helyzet. Így hát aktivizáltam magam, így utólag meg is veregetem a vállam, mert még a cikóriát is kimentettem a hűtőből.
A kókusztejes répaleves nem újdonság imbiszen, szerepelt már néhány hónappal ezelőtt egy csaknem ugyanilyen változat, most elmaradt a krumpli, viszont megjelent a kurkuma, végül pedig kapott egy kis sült cikóriát befejezésként. Persze ettől még megtarthattam volna magamnak, ez igaz, de túl sárga lett ahhoz, hogy ne fényképezzem le. Gondoltam, akkor már írok a fotóhoz egy keveset. Jól megmagyaráztam? Akkor recept.





Kókusztejes-chilis répaleves


3-4 sárgarépa
1 vöröshagyma
2 dl kókusztej
2 tk garam masala
1 tk kurkuma
chilipehely
1 cikória (opcionális)
vaj 
olaj

 
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A répákat megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. Egy közepes méretű edényben melegítünk egy kevés olajat, rádobjuk a hagymát, sütjük üvegesedésig. Akkor rászórjuk a garam masalát, 2-3 percig kevergetve átpirítjuk, majd jöhetnek a répakarikák, a kurkuma és a kedve szerinti chili. Keverünk és az egészet felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi a répákat. Sózunk, azután félig lefedve főzzük a levest addig, amíg a répa teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha elkészültünk, turmixoljuk a levest, közben az edénybe öntjük a kókusztejet is. A végén kóstolunk, ahogy mindig, bármit hiányolnánk, most lehet pótolni.
A cikória valóban választható plusz, aki szereti együtt az édeset és a keserűt, tegyen egy próbát. A cikóriát megmossuk, szárazra töröljük, ha szükséges, a külső részeket leszedjük, végét levágjuk. Vékonyan felkarikázzuk, majd serpenyőben egy kevés vajon megsütjük. 
Tányér, leves, cikória (?), kanál. 



Ha bárki hiányolná imbiszt, szólok előre, holnap szabira megyünk. Tervek szerint pénteken újra itt, addig is kanalazzanak!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails