2011. november 18., péntek

Gyömbérmánia


Józsiék kertjében annyi sütőtök termett az idei szezonban, hogy akár mindennap főzhetnék, süthetnék valamit. A végén pedig vagy én költöznék el, vagy Herr Paprika. Igen, jól érzik, tréfás hangulatban vagyok, bár az idő és a szó szerint szürke levegő nem éppen erre hangol, de lehet, hogy pont ezért. Mielőtt még elhatalmasodna a dolog, és további poénokkal fárasztanám imbisz kedves és általam nagyon kedvelt olvasóit, visszatérek inkább a mai témához.
A Márton-napi vacsora desszertje volt ez a sütőtökös süti, kiindulópontként egy régebbi változat szolgált, amiből elmaradt néhány alkotóelem, és bekerült a kandírozott narancshéj és a gyömbér, amitől lassan függővé válok, így kandírozott formában meglehetősen nehéz abbahagyni, és elkerülni a piacon a beszerzési forrást. Szólok is előre, ha a következő hetekben ismét felbukkanna itt-ott imbiszen a kandírozott gyömbér, akkor ne legyen meglepődés, csak mosolyogjanak egyet, és nyugtázzák, legalább nem ettem meg a zacskóból csak úgy. Persze én sem mondom el minden titkomat. Sőt. 
A süti így kicsit már karácsonyi hangulatú, le sem tagadhatnám, és bizony bennem már fészkelődik ez+az. A tetejére egy kevés mézzel kevert krémsajt került, utóbbit a piacon fedeztem fel, elvben házi készítésű, és mivel megszerettem, így elhiszem.
Befejezem, mielőtt még rosszabbra fordul a bevezetés, inkább sütünk.


Sütőtökös süti 


30 dkg sütőtökpüré
25 dkg liszt
10 dkg puha vaj
3 tojás
10 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg kandírozott narancshéj
őrölt fahéj
10 dkg nádcukor
kk sütőpor
15 dkg natúr krémsajt
méz


A vajat kisebb darabokra vágjuk, egy mélyebb tálban a cukorral simára, habosra keverjük. Azután egyenként hozzákeverjük a felvert tojásokat, a sütőtökpürét, a kisebb darabokra vágott gyömbért, a narancshéjat, késhegynyi fahéjt és egy csipet sót. Végül lassan beleszitáljuk a sütőporos lisztet, közben keverünk folyamatosan (kézzel vagy géppel). Az elkészült tésztát sütőpapírral kibélelt, kivajazott tepsibe (vagy kapcsos tortaformába) öntjük, elsimítjuk. 170 fokos sütőben (légkeverés) kb. 15 perc alatt megsütjük, a végén szúrópróbával ellenőrzünk. Fontos, hogy a sütési idő tepsire vonatkozik, amiben laposan terül el a süti, kisebb és magasabb forma esetén hosszabb idővel számoljanak.
A krémsajtot kikeverjük 2-3 teáskanál mézzel. Tányér, egy szelet süti, mézes krémsajt, már csak egy villa, készen is vagyunk.


Itt a péntek, jó hétvégét mindenkinek, igyanak forralt bort, már éppen itt az ideje, imbisz hétfőn jelentkezik, ha valami keresztül nem húzza a terveket.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails