2011. november 29., kedd

Gyökér és az alma


A leves olyan most nekem, mint a kanalas orvosság, átmelegíti a gyomrot és a tenyeret, lehet szagolni, nézni, ahogy gőzölög, és ettől valahogy kellemesebb lesz a sok kellemetlen. Nincs bánat, csak elöntött a szokásos őszi-téli ellenállás, tavaszi gyerek napfényre vágyik, a tegnapi adag pedig pont ahhoz volt elég, hogy még jobban vágyódjam utána. Lehetne persze a hullámvölgyek ellen forralt borral is harcolni, hasonló lenne a hatása, mint a levesnek, de egyrészt ennyire nem vagyok jó magamhoz, másrészt a végén még borvirágos orral ébrednék egy februári reggelen, szóval marad a leves, és kilengésként néha egy kupica málnapálinka. Kell azért a jóból.
A mai szereplő egy végtelenül egyszerű krémes változat, ami egy hétvégi gasztrovásáron igen kedvező áron beszerzett petrezselyemgyökérből készült. Nagyon szeretem ezt a zöldséget, jó az édeskés íze, kiváló nyilván húslevesben, de önállóan is abszolút jól teljesít. Ha találkoznak szép és valódi kertben termesztett példányokkal, tegyenek vele egy próbát. A leveshez sült alma készült, ha már egyszer nyakig elmerültünk a szezonjában, és mert szerintem jól dolgoznak együtt. Végül pedig nem maradhatott ki a dió sem, mert szeretek ropogtatni levesevés közben valamit a fogam alatt. 
Itt a vége, recept.





Petrezselyemgyökér-leves sült almával


60-70 dkg petrezselyemgyökér
2 alma
1 vöröshagyma
1 marék dió
tejszín
2-3 dkg vaj
dióolaj (választható)
bors



A petrezselyemgyökereket megtisztítjuk, végeket levágjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd felkarikázzuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy közepes méretű edényben felmelegítünk 1 evőkanál olajat, rádobjuk a hagymát, sütjük, amíg üveges nem lesz, majd jöhet a petrezselyemgyökér. Felöntjük az egészet annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi, adunk hozzá sót, majd félig lefedve addig főzzük, amíg a petrezselyemgyökerek teljesen megpuhulnak. Akkor félretesszük egy kicsit a levest, hagyjuk hűlni, majd pürésítjük. Ha túl sűrűnek találják, adjanak hozzá még egy kis vizet, a végén pedig egy kevés tejszínt, csak hogy krémesebb legyen. Frissen őrölt bors és kóstolás, ha bármi hiányzik, most lehet pótolni.
Az almákat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, vékony cikkekre vágjuk, magháztól megszabadulunk. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és megsütjük az almaszeleteket. 
Tányér (bögre), leves, tetejére dió és sült alma, ha kedvük van hozzá, meglocsolhatják egy kevés dióolajjal is. Már csak egy kanál hiányzik.


Kanalazni jó, hát főzzenek levest, kedvszegett állapot, napfényhiány, hideg végtagok ellen hatásos fegyver. 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails