2011. február 8., kedd

Furmint és mangó


Folytatódik a Szepsy vacsora, furminttal és a második résszel. Az előételt egy üveg Urbánnal fejeztük be, s vittük is tovább a következő fogáshoz, ami összességében a legtöbb időt igényelte. Nem a konyhában, hanem a kanapén, a fotelben ülve, a paplan alatt elalvás előtt. Voltak persze ötletek, de valahogy minden azt sugallta, hogy kacsamellet süssek, és bár eljátszottam a gondolattal, de már magam előtt is rögtön elpirultam. Be kellett látnom, néha illik szünetet tartani. És most azt mondom, menni fog (csak így zárójelben inkább rögzítem, pénteken születésnapra főzök, ki tudja még, nehogy a végén megrázzák a mutatóujjukat).
A kacsa tehát kihullott, én pedig gyorsan halra váltottam, az persze csak a jeges pult előtt álldogálva derült ki, konkrétan milyen is lesz az a hal, de legalább voltak már elképzeléseim. De ekkor egyet biztosan tudtam, mangópüré készül mellé, és hogy legyen benne egy kis testesség és csavar, társult hozzá a piacon még sikeresen beszerzett sütőtök. Végül pedig fehérboros édesköménnyel egészült ki a terv. És tőkehalfilé jött velünk haza.
A pohárba tehát Urbán került, majd a 2007-es Szepsy furmint. 
Recept.
 




Tőkehalfilé sütőtökös mangópürén, édesköménnyel



60 dkg tőkehalfilé
3 érett mangó
1 kicsi sütőtök
2 édeskömény
kókusztej
fehérbor
citrombors
vaj
cayenne bors
olívaolaj 

 

A sütőtököt villával egy kicsit megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tűzálló tálba rakjuk, 180 fokon addig sütjük, amíg szép ráncos lesz, a belseje pedig teljesen megpuhul. Akkor kivesszük, hűlni hagyjuk. Közben meghámozzuk a mangókat, a gyümölcsök húsát kisebb darabokra vágva egy mélyebb tálba rakjuk. A sütőtök külsejét óvatosan lehúzzuk, kettévágjuk, a magokat kivesszük. A tököt kisebb darabokban a mangóhoz adjuk, ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs mennyisége nagyobb legyen, mint a sütőtöké, inkább használjuk fel a felesleget valami máshoz. Öntsünk a tálba kb. 1 dl kókusztejet, majd turmixoljuk, amíg teljesen krémes és egynemű lesz. A folyamat végén adjunk hozzá sót és egy kevés cayenne borsot, az utóbbi ad egy kis élt az édeskés pürének.
Az édesköményeket mossuk meg alaposan, töröljük szárazra, végeiket vágjuk le, majd szeljünk belőlük kb. 1 cm vastagságú karikákat. A szeleteket tegyük egymás mellé egy vagy két tűzálló tálba, dobjunk a tetejükre néhány vajdarabot, locsoljuk meg egy kevés száraz fehérborral, daráljunk végül egy kevés friss borsot és persze jöhet némi só is.  Fedjük le a tálat alufóliával, tegyük a sütőbe és süssük az édesköményeket 180 fokon kb. 40 percig.
Már csak a hal van hátra. Mossuk meg óvatosan, papírtörlővel itassuk fel a felesleges folyadékot, majd tegyük egy megfelelő méretű tűzálló tálba. Szórjuk meg citromborssal, egy kevés sóval, végül locsoljunk rá némi olívaolajat. Fedjük le és süssük kb. 175 fokon 10 percig. 
Szépek így a fázisok, de bizony fontos a párhuzamosság, a végén pedig a megfelelő hőmérséklet. 


Holnap jön az utolsó fejezet: desszert és Botond. Addig is este 1 pohár furmint?

3 megjegyzés:

Kriszta írta...

Szia!
Nézz be hozzám,meglepi vár!

Sandor írta...

Szia,

Most találtam rád: köszönhető plasztik józsinak.
Gyönyörűek a képeid.
Ez volt a sablon, hivatalos puncsolás! :)

mostantól olvasunk!

S

Nyárikonyha írta...

na végre valakinél édeskömény:-) gyere be a konyhámba, és lépj be a mozgalomba!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails