2010. november 26., péntek

Munkavacsora


- Végeztél?
- Igen, éppen most.
- Jó, akkor húzd a cipőd, indulás, én már úton.
- Menjek eléd?
- Igen, irány a bolt, éhes vagyok!

Ha az ember, konkrétan Frau Paprika ilyen beszélgetést folytat a nővérével, akkor tudja és érzi, a helyzet komoly.  Csütörtök este tehát találkoztunk a téren, boltba be és folytattuk.

- Mit ennél?
- Nem tudom.
- De mégis, főzzek?
- Á, hideg is jó.
- De azért meleg jobb lenne... Tészta?
- Tészta remek.

Gyorsan felmértük a kínálatot, kosárba cukkini, paradicsom, ricotta, tészta a kamrában, azt nem veszünk, kassza, fizetünk, mehetünk. Otthon aztán elkezdődött a karácsonyi hadművelet, közös (és mivel imbiszt a célszemélyek olvassák, így nem elárulható) ajándékok elkészítése, kisebb megtorpanásokkal, amikre most nem térnék ki, a zárójelben olvasható okok miatt. Közben aztán szüreteltem még egy kis zsályát is, konyha, főzés, és a végén a tesók megették a megérdemelt munkavacsorát.



Cukkinis rigatoni ricottával, ropogós zsályalevéllel

2 közepes cukkini
25 dkg ricotta
40 dkg rigatoni
1 nagy marék zsályalevél
2 doboz hámozott paradicsom
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
bors
cukor



 A cukkiniket vékonyan meghámozzuk, felezzük, majd kisebb darabokra vágjuk. Serpenyőben 1 ek olívaolajat melegítünk, rádobjuk a megmosott, megszárított zsályalevelek felét, kevergetve pirítjuk néhány percig. Következhetnek a cukkinik, újabb néhány perces pirítás, majd az apróra vágott fokhagyma, végül a paradicsom. Keverjük át az egészet, adjunk hozzá sót, egy leheletnyi cukrot és jóval több frissen őrölt borsot. Fedjük le és alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg a cukkinik megpuhulnak. Ha túl hígnak látnánk a végeredményt, nyugodtan forraljunk el a folyadékból, de gondoljanak arra, hogy a tészta is magába szívja még. Kóstolás, szokás szerint most pótolandók a hiányzó ízek.
A rigatonit főzzük meg a szokásos módon. Amíg készül a tészta, egy kisebb serpenyőben melegítsünk egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a zsályalevelek másik felét, süssük kb. 3-4 percig, majd szűrőlapáttal vegyük ki a leveleket, és tegyük egy papírtörlővel letakart tányérra.
Az elkészült tésztát szűrjük le, keverjük össze cukkinis szósszal (ha kihűlt 1-2 percig melegítsük). Tányér, cukkinis rigatoni, szórjunk rá a villával összetört ricottából, és  rakjunk a tetejére néhányat a ropogós zsályalevélből. Egy kis bors még nem árthat.



Első adventi hétvége, szalad a Mikulás is, én már a naptárakat tervezem. Mindenkinek jó készülődést, hétfőn jövök.

Egyébként ha hétvégén havazni fog, biztosan iszom forralt bort. Ha nem, akkor is.


2 megjegyzés:

chriesi írta...

Guszta! Nem értem miért nem mentek még tönkre a kész tésztaszószokat készítő cégek, hiszen annyira egyszerű percek alatt finomat főzni!

Nina írta...

A Grafit legszebb cica a világon, cuuuuki.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails