2012. május 16., szerda

Zöld a spárga


A mai cím lehetett volna a "Felújított változat" is, ugyanis tavaly nyáron készült már valami hasonló, de mivel az idei jól vizsgázott, ráadásul mutat néhány eltérést, így megszolgálta a szereplési lehetőséget. Spárgaszezon van, igyekszem és törekszem a gyakori konyhai szerepeltetésére, amiben Herr Paprika remek társ, szóval jöhet a fehér, jöhet a zöld, sütve, főzve, bárhogy, mi szeretjük töretlenül. Az eredeti tervem most leves volt, egészen biztos volt a döntés, aztán mielőtt főzni kezdtem volna, valahogy elbizonytalanodtam, talán mégis inkább tészta. Vagy mégis leves. Ne nevessenek, néha előfordul az ilyesmi. Végül Herr Paprika eldöntötte a távolból a kérdést. 
A rákhoz, spárgához, citromhoz, zellerszárhoz társult a végén egy kevés füstölt paprika, ami egy kicsit csípős és persze egyszerre füstös, szerintem remekül passzolt a többiekhez. A füstölt paprikát egyébként a nyuszi hozta a konyhába, hogy kinek, azt nem árulom el, lehet tippelni, aztán találni vagy tévedni. Legközelebb ez a szép emlékű avokádós bruschetta is megkapja a maga adagját a dobozból.
Itt a vége, tészta fő.








Tagliatelle zöld spárgával, rákkal


50 dkg zöld spárga
15-20 dkg tisztított rák
30 dkg tagliatelle
1 kisebb citrom
fél deci száraz fehérbor
1 zellerszár
3 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
6 dkg vaj
extra szűz olívaolaj
füstölt paprika (választható)



A spárgák végéről levágunk egy kb. kétcentis darabot, majd alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük őket. Egy megfelelő méretű edényben vizet forralunk, adunk hozzá egy csipet sót, majd 4-5 percig főzzük a spárgákat, azután azonnal leszűrjük, és félrerakjuk őket.
Az újhagymák szárát és végét levágjuk, alaposan megmossuk, szárazra töröljük őket, majd felkarikázzuk. A zellerszárat megmossuk, szárazra töröljük, éles késsel lehúzzuk a szálakat, majd apró kockákra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, adunk hozzá egy kevés olajat is, majd beleszórjuk az újhagymát és a zellerkockákat, néhány percig kevergetve pároljuk, azután következhet a fehérbor és a lereszelt fokhagyma (előtte persze megpucoljuk). Várunk, amíg elpárolog az alkohol, majd a serpenyőbe szórjuk a rákot, a kisebb darabokra vágott spárgát, sózzuk, azután 3-4 perc alatt összefőzzük. Miután elzártuk, belefacsarjuk a citrom levét, majd kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni.
A tagliatellét a csomagoláson olvasható utasítások alapján megfőzzük, mielőtt leszűrnénk, a főzővízből adunk három-négy kanállal a spárgás szószhoz. A leszűrt tésztát a serpenyőbe öntjük, összeforgatjuk a spárgával, rákkal.
Tányér, tészta, egy kevés olívaolaj, tetejére szórjunk füstölt paprikát. Ha az utóbbitól inkább eltekintenének, akkor helyettesítsék frissen őrölt borssal. Villa, eszünk. Úgy három adagra számítsanak.


Egyenek sok spárgát, így vagy úgy, vagy máshogy. És ha alkalmuk adódik, próbálják ki a füstölt paprikát, nem okoz majd csalódást. 
Most pedig már itt az ideje, hogy újra normális legyen ez a május, remélem, kívánságom meghallgattatik.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails