2012. április 10., kedd

Ritkul a retek


A múlt heti szünet után újra itt, rögtön egy igazán tavaszi salátával, aminek legfőbb alapanyaga a kísérleti kiskertből származik. Magam szedtem. De előtte még egy kis húsvét címszavakban: sonka, sonkalében főtt tojás, torma az orrban, retek, zöldhagyma, Panni kalácsa, mézes-diós süti, aztán bárány, amolyan villa alatt szétomló, sűrű, zöldséges szósz és Éva kávés sütije. Nem főztem, csak ettem, mindent és nagy kedvvel. Most aztán lehet visszaszokni.
Ma tehát saláta, ami azért született, mert a kertben ritkítani kellett a retkeket, amik váratlanul nagy lelkesedéssel nőttek a föld fölé, bevallom, sokkal rosszabb eredményre számítottam. Most viszont, bármennyire is nehezemre esett, be kellett látni, hogy kevés a hely, ha így marad, soha nem lesz rózsaszín retekgumó belőlük, szóval ritkítani kell. Nem állítom, hogy a legkellemesebb tevékenységek közé tartozik egy vidáman növekvő retket kihúzni a földből, de túlestünk rajta. A zsenge levelek, miniatűr gumókezdemények viszont nem vesztek kárba, zacskóba, itthon pedig egy tál vízbe kerültek, és egyik részük salátában végezte. Tavaly már próbálkoztam a reteklevéllel, készült egy töltött karalábé pestóval és levesbe is került, az idei verzió sokkal egyszerűbb és gyorsabb, aztán persze ki tudja még.
Itt a vége, retket eszünk.








Reteklevél-saláta 


2 marék zsenge reteklevél (szigorúan vegyszermentes)
6-8 dkg friss kecskesajt
1 marék dió
extra szűz olívaolaj
dióecet
bors



A retekleveleket nagyon alaposan átmossuk. Ha hozzám hasonlóan maguk szedték a retket, a növekedni kezdett gumóval együtt, akkor először áztassák be, majd többször cseréljék le a vizet, hogy semmiképp se maradjon föld rajta. Végül csöpögtessük le, majd mondjuk salátacentrifugában szárítsuk a retkeket. 
Tépkedjük egy tálba a leveleket, és hagyjuk meg a kis, rózsaszín gumókat is, majd morzsoljuk a tetejére a kecskesajtot, és szórjuk a salátára az előzetesen megpirított, mozsárban összetört diót. Locsoljuk meg a salátánkat olívaolajjal és dióecettel, jöhet még egy kevés frissen őrölt bors, majd keverjük át. Kóstoljunk, ha bármi hiányzik, most lehet pótolni.
A salátát egészítsék ki bátran más alapanyagokkal, ahogy a kedvük tartja. Egyenek mellé pirítóst, langyos lepénykenyeret, de kerülhet mondjuk sült csirke vagy hal mellé is köretnek.
Itt a vége, villa a kézbe.


A reteklevél jó és még egészséges is, ha sikerül friss és biztosan vegyszerektől mentes adaghoz jutniuk, használják fel így vagy máshoz. Bátor leszek, és azt mondom, nem fogják megbánni. 

3 megjegyzés:

andr írta...

Hát, ez szuper! :) Meghoztad a kedvem a retekültetéshez, én is szeretnék ilyen kis rakétákat. Kb. hány hét alatt nőttek ki ekkorára?

Dankóné R. Magdi írta...

Jol hangzik, es gyonyoru is! Nalunk is lassan kibujik a retek. En ceklalevelbol szoktam, az is finom. :-)

Frau Paprika írta...

Andr, örülök.:) Március elején ültettük, szóval olyan 3-4 hét alatt nőttek ekkorára, de a melegebb időben biztosan hamarabb haladnak.;)

Magdi, köszönöm! A céklalevelet sajnos még nem próbáltam, de talán az idén...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails