2011. július 26., kedd

Egyedül de jó is


Eltelt felettem két hónap, és tegnap végre újra egyedül főztem, persze a mankó segített. Nem volt terv, előkészület, bármilyen megfontolás, csak a hirtelen bekopogó éhség, amit azt hiszem, a hétvége bőre szabott kulináris élvezeteinek is köszönhettem, szóval megszoktam, hogy eszem. Herr Paprika gondoskodott ugyan, nálam viszont gyorsabban történt a fogyasztás a tervezettnél, az éhség pedig egyre csak visszatért. Próbáltam nem észrevenni, nem gondolni rá, de nem szeretem az üres gyomromat, szóval jól gondolják, nem sikerült.  Ideje volt ráébredni, hogy csak úgy védekezhetek, ha nem maradok meg az ábrándozásnál, helyette inkább főzök. Gyorsan felmértem a lehetőségeket, a hűtőben várt a zöldbab, a kamrában a polcon néhány üveg paradicsomlé Pannitól, kosárban hagyma, fiókban fűszerek, fejemben összeállt a kép, kezdődhetett a kaland. Néhány napja már közlekedem fél mankóval, így szabaddá vált az egyik kéz, a szállítást megoldottam. Hámozás, vágás megtörtént ülve, a többit viszont már csak állva működött, és bizony ez megy még a legkevésbé, gyorsan lilul a láb. Így aztán serpenyő, olaj, hagyma és keverés, lábat fel, fűszerek, zöldbab és paradicsom, lábat fel, keverés, fedő és lábat fel. Innen pedig már szinte magától. 
Azért, ha nem lenne érthető, következik a recept.



Csípős, paradicsomos zöldbab keleti fűszerekkel


1 kg zöldbab
2 nagy vöröshagyma
1 tk ras el hanout
1 kk római kömény
1 tk kurkuma
korianderzöld
chilipehely
1 liter paradicsomlé
nádcukor
olaj


A zöldbabot a szokásos módon megpucoljuk, majd kisebb darabokra vágjuk, megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük. A hagymákat megfosztjuk a héjuktól, azután apróra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben felhevítünk 1 ek olajat, én repcét használtam, de ez természetesen nem kötelező, sütjük üvegesedésig. Ha elértük ezt az állapotot, jöhetnek a fűszerek: 1 tk ras el hanout, 1 kk római kömény, 1 tk kurkuma, chili kedv szerint, majd alapos keverés és 1-2 perces várakozás. Tegyük a serpenyőbe a zöldbabot, öntsük fel a paradicsomlével, sózzuk és adjunk hozzá egy kevés nádcukrot, hogy megtörjük a paradicsom savanykás ízét. Fedjük le, és főzzük addig, amíg megpuhul a zöldbab. Ha már a folyamat végén járunk, vegyük le a fedőt, és hagyjuk elpárologni a felesleges folyadékot. Végül még apróra vágott koriander, keverés és kóstolás, ha bármi hiányzik, most lehet pótolni.
Tányér és paradicsomos zöldbab, mellé rizs, kuszkusz, bulgur vagy éppen lepény, ahogy csak szeretnék.

 
Telefon Herr Paprikától, ne aggódjak, indul, mit szeretnék, mondom vidáman, képzeld el, főztem. Hogy mit, az nem is érdekes. Örült ő és örültem én. Egy lépés, nagy lépés.
 

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Húúú, nem lehet könnyű így főzni! Annál a résznél, amikor írtad, hogy lilul a láb, kezdtem rosszul lenni... :) A terhet "pakolsz rá", akkor elkezd lilulni?

Nem lehet könnyű gasztroblogot írni ilyen állapotban. Még jó, hogy van segítség!

Ja, kérdezni akartam, hogy te tanulsz még és épp a nyári szünetedet töltöd ilyen "mókásan" vagy dolgoznál csak most táppénzen vagy? Mennyi ideig tart a felépülés hivatalosan?

Szép napokat és jó főzőcskézést!

Frau Paprika írta...

Köszi Zizi, a kérdésedre pedig annyit röviden, hogy az egyetem már csak emlék.:)
A gyógyulásra nincs biztos idő, nagyban függ a szervezettől, a csontok jó esetben hat hét alatt összeforrnak, de akár hónapokig is eltarthat ez a szakasz. A többi pedig megint bizonytalan, sok torna, erősítés. Nyilván nehezebb egy lábtörésnél, mert a járás nagy megterhelés, és nehéz nélküle megoldani a hétköznapokat.:) De most már remélem, egyre jobban haladok, jelenleg egy mankóval járok, a következő lépés már csak a két láb lehet.;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails