2012. július 6., péntek

Gőz és mángoldtekercs


Jól látják, érzik, gondolják, tovább is van, mondom még. Konkrétabban, a kiskertben még mindig jól bírja magát és növekszik töretlenül a mángold, annak ellenére is, hogy a körülmények egy kicsit nehezebbé váltak. A paradicsomok ugyanis egyre magasabbak és terebélyesebbek, a mángoldok igyekeznek ugyan, de jól láthatóan fejükre nőttek a szomszédok. A levelek minőségén ez azonban cseppet sem látszik, és a korábbi levesfőzés, párolás és már nem emlékszem után ideje volt valami újat kipróbálni. Jöhetett a gőz.
A technika nem ismeretlen a konyhában és imbiszen, ha nem tévedek, kétszer szerepelt már gőzölt tekercs a blogon (ha nem így van, valaki majd kijavít), most pedig itt a harmadik. És lesz negyedik is persze. Nem mondom, hogy könnyű, dalolós szívvel kezdtem el a konyhai tevékenységet, a lakásban kialakult kánikula engem sem tett frissebbé, de ez nyilván nem újdonság mostanában. Aztán ahogy haladtam előre, rájöttem, nem is olyan kínzó és drámai és keserves a keverés, hajtogatás, tekerés, a gőz meg nem nekem jut a végén. Panaszra semmi ok.
Itt a vége, mángoldot tekerünk.






Ricottával töltött, gőzölt mángoldtekercsek


kb. 15 nagyobb mángoldlevél
5-6 kisebb mángoldlevél
15 dkg ricotta
1 tojás
1 marék dió
bors 
őrölt szerecsendió


A mángoldleveleket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, papírtörlővel felitatjuk a megmaradt nedvességet. A kisebb leveleket csíkokra vágjuk, félretesszük, a nagyobbak végén levágjuk a felesleges szárrészt.
Egy tálban összekeverjük a ricottát, a mozsárban összetört diót és a tojást, belekeverjük a csíkokra vágott mángoldleveleket, végül ízesítjük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval.
Jöhet a töltés. A leveleket egyenként deszkára fektetjük, a keskenyebbik végüknél rájuk helyezünk kb. két teáskanálnyi tölteléket, két oldalt kicsit felhajtjuk a leveleket, majd szorosan és persze óvatosan feltekerjük. A kész tekercsek egymás mellé helyezzük a párolóbetétre.
Egy megfelelő méretű edényben vizet melegítünk, belehelyezzük a párolóbetétet, fontos, hogy a tekercseket ne érje közvetlenül víz (én a svéd áruházban beszerzett párolóbetétet használom). Az edényt lefedjük, majd kb. 8-10 percig gőzöljük a mángoldtekercseket, azután kiemeljük a párolóbetétet. 
Tekercs, tányér, kéz, esetleg egy kis fűszeres joghurt mártogatni. Készen is vagyunk.


Nyakunkba fúj lassacskán a hétvége, és még ha ez a lehelet kicsit forrónak is tűnik, azért élvezzék a nyári napokat. Víz, hideg fröccs, sok gyümölcs, víz, azért ne felejtsenek el enni valami rendeset. Az én terveim is hasonlók.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails