2014. július 16., szerda

Édesburgonya, kápia, leves


Nem tudom, hogyan lehetne jól, szellemesen, de legalább azt a látszatot keltve, hogy ez itt most érdekes lesz, szóval ennyi kihagyás után elfogadhatóan elkezdeni. Most akkor így. 
Eddig valahogy kevés olyan pillanat volt, amikor főzés után, evés közben úgy éreztem volna, ezt most megírom. Ha volt ilyen, hát nem készült fotó, anélkül meg azért nem az igazi. Imbisz így aztán pihent, én pedig inkább minden mást csináltam a felnőttként eltölthető időben, például olvastam jó sokat, néztem filmeket, elkezdtem jógázni, aludtam, ábrándoztam, esti kiruccanáson vettem részt, söröket kóstolgattam, mostanában pedig még meccset is néztem. Nyilván. 
A mostani leves viszont helyet, időt és kedvet csinált magának. Az édesburgonya gyakran felbukkan a konyhában, szereti Paprika Junior és mi is, a sült kápia paprikát már régóta ki akartam próbálni, de valahogy sosem vettem, most meg aztán mégis. Harmadikként jött a kókusztej, és hiszik vagy sem, még egy valami hiányzik, a só. Talán már receptet sem kellene írnom, de tudják, a megszokás, meg aztán hiányzott egy kicsit. 
Bevallottam, főzünk.


Édesburgonya-leves sült kápiával


2 nagy édesburgonya
fél kg kápia paprika
4 dl kókusztejA kápia paprikákat megmossuk, egymás mellé rakjuk egy tűzálló tálban, villával egy kicsit megszurkáljuk őket. Sütőben 180 fokon addig sütjük a paprikákat, amíg egy kicsit megbarnulnak. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a bőrüket. (Lehet használni a zacskóba pakolós módszert, bevallom, én most lustán elraktam végül az egész adagot a hűtőbe, másnap viszont nem kaptam büntetést, könnyen lehúztam a felesleges külsőt.) A kápiák húsát kicsit összevágjuk, félretesszük.
Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Egy edényben némi sóval és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket, puhára főzzük az édesburgonyákat. A végén jöhet a kókusztej, még egy kis főzés, majd a levesbe rakhatjuk a sült paprikákat. Lezárjuk, hűlni hagyjuk a levest, majd simára turmixoljuk. Ha túl sűrű lenne, hígítsuk vízzel. Kóstolás, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. 
Gondolkodtam rajta, mit lehetne még szórni, morzsolni vagy csak rakni, de igazából ez így magányosan is rendben van, vállalom a kockázatot, nagyon jó leves volt. Legközelebb azért majd gondolkodom megint, és persze senkit sem szeretnék visszatartani a kiegészítéstől.
Tányér, leves, kanál.


A leves igen sikeres volt, a sült paprika-kókusz-édesburgonya nagyon jól működött együtt, ette gyerek, férj meg én, ismételni biztosan fogunk. Hosszú listát nem kell hozzá írni, sok munkát, felügyeletet nem igényel, más nem jut az eszembe. Vagy mégis. Főzzék meg, a színe miatt legalább. 
Ígéret nincs, folytatás lesz.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails