Úgy történt, hogy Panni ünneplésére megsütöttem az én lepényemet, szép lett, gondoltam, hátha jó is, akkor egy szeletet mentek, másnap fénykép, jó lesz imbisznek. Azután magára hagytam Herr Paprikát a konyhában. Vagyis inkább megkértem, vágjon formás darabokat, neki mérnökszeme van, én meg az ilyen ügyekben nem vagyok elég ügyes, és kimentem. Mire visszatértem, Herr Paprika csodaszép szeleteket vágott. Hatot. Akkor a dokumentálást ki is húzhatjuk a listáról. Hat száj - hat szelet. Mivel aztán elfogyott az utolsó morzsa is, Panni ráadásul külön megdicsért, eldöntöttem: újrasütés lesz.
Láthatják is a végeredményt.
Kéksajtos-paradicsomos lepény
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 ág rozmaring
1 tojás
só
40 dkg házi krémtúró (piacról megint, helyette krémsajt)
15 dkg kéksajt
1 marék rukkola
2 tojás
kb. 6-8 koktélparadicsom
A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, kisebb darabokban rádobjuk a vajat, azután a tojást, egy csipet sót. A rozmaringot megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, a leveleket leszedegetjük, egy kicsit összevágjuk, utána mehet is a tálba. A lisztet összegyúrjuk a többiekkel, ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Gyúrjunk, gyúrjunk, a tészta legyen szép egységes a végén, majd formázzunk belőle 1 golyót, tekerjük folpackba és mehet is a hűtőbe kb. 30 percre.
Addig elkészülhet a töltelék: a krémtúrót, a lereszelt sajtot keverjük simára a kér tojással, azután szórjuk bele a rukkolát (persze mosás, szárítás), keverjük át. Ha letelt a hűtési idő, vegyük ki a tésztát és egy belisztezett deszkán nyújtsuk kerekre (folpack alatt kevesebb a sérülés), majd a sodrófára tekerve emeljük át a lepényformába. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd fedjük be sütőpapírral, szórjunk rá szárazbabot, és kb. 170 fokos sütőben süssük úgy 10 percig. Azután ki a sütőből, le a papírral, babbal, jöhet a krém. Oszlassuk el egyenletesen, a tetejét simítsuk el, majd ültessük a tetejére a paradicsomokat (mosás, törlés), ha túl nagyok lennének, lehet felezni.
Süssük a sütőben kb. 180 fokon (légkeverés) úgy 20 percig. Lehet ellenőrizni a folyamat végén villával a krém állagát, de ne várjuk, hogy majd teljesen megszilárdul. Ha kész, deszkára vele, hagyjuk hűlni, azután már ehetjük is. Nem titkolom, a masszívabb lepények csoportját erősíti, de az íze feledteti a kalóriákat. Saláta azért javallott.
Hamarosan hétvége, ilyenkor megengedett némi kilengés, hát tegyék ezt. Egy kis elhajlás lepénnyel vagy mással mindenkinek jár.
Láthatják is a végeredményt.
Kéksajtos-paradicsomos lepény
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 ág rozmaring
1 tojás
só
40 dkg házi krémtúró (piacról megint, helyette krémsajt)
15 dkg kéksajt
1 marék rukkola
2 tojás
kb. 6-8 koktélparadicsom
A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, kisebb darabokban rádobjuk a vajat, azután a tojást, egy csipet sót. A rozmaringot megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, a leveleket leszedegetjük, egy kicsit összevágjuk, utána mehet is a tálba. A lisztet összegyúrjuk a többiekkel, ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Gyúrjunk, gyúrjunk, a tészta legyen szép egységes a végén, majd formázzunk belőle 1 golyót, tekerjük folpackba és mehet is a hűtőbe kb. 30 percre.
Addig elkészülhet a töltelék: a krémtúrót, a lereszelt sajtot keverjük simára a kér tojással, azután szórjuk bele a rukkolát (persze mosás, szárítás), keverjük át. Ha letelt a hűtési idő, vegyük ki a tésztát és egy belisztezett deszkán nyújtsuk kerekre (folpack alatt kevesebb a sérülés), majd a sodrófára tekerve emeljük át a lepényformába. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd fedjük be sütőpapírral, szórjunk rá szárazbabot, és kb. 170 fokos sütőben süssük úgy 10 percig. Azután ki a sütőből, le a papírral, babbal, jöhet a krém. Oszlassuk el egyenletesen, a tetejét simítsuk el, majd ültessük a tetejére a paradicsomokat (mosás, törlés), ha túl nagyok lennének, lehet felezni.
Süssük a sütőben kb. 180 fokon (légkeverés) úgy 20 percig. Lehet ellenőrizni a folyamat végén villával a krém állagát, de ne várjuk, hogy majd teljesen megszilárdul. Ha kész, deszkára vele, hagyjuk hűlni, azután már ehetjük is. Nem titkolom, a masszívabb lepények csoportját erősíti, de az íze feledteti a kalóriákat. Saláta azért javallott.
Hamarosan hétvége, ilyenkor megengedett némi kilengés, hát tegyék ezt. Egy kis elhajlás lepénnyel vagy mással mindenkinek jár.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése