Ez egy késős süti, de legalább senkit nem csábítottam arra (eddig), hogy elmerüljön a piskóta-mascarpone-krém kellemes, mindenféle ragaszkodó párnácskák esetén viszont kellemetlen kombinációjában. De mivel most nem diétás bejegyzésre készülök, kérem az előbbieket gyorsan elfelejteni.
Az elképzelés az volt, hogy majd tojás alakú cukorkákat szórok a korongok tetejére, de valószínűleg más is hasonlóra gondolt, vagy csak megette, mindenesetre egyetlen általam meglátogatott bolt sem tartott ilyesmit. Sebaj, akkor lesz helyette francia drazsé, az is színes, jól ropog a fogad alatt, probléma megoldva. Jöhet a hogyan készült.
Recept (6 személyre)
7 tojás (eredetileg 6, de méretük valahogy alulmúlta az átlagot, ezért adtam hozzá egy pluszt)
10 dkg cukor
10 dkg hámozott mandula
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg liszt
vaj a tepsi kikenéséhez
50 dkg mascarpone (evés közben hunyják be a szemük!)
1 lime leve és reszelt héja
tejszín
cukor ízlés szerint
1 zacskó francia drazsé
Válasszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat keverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral és egy kis vízzel habosra. Adjuk hozzá a darált mandulát, majd lassan szitáljuk bele a lisztet. Egy normál méretű tepsit kenjünk ki vajjal, majd béleljük sütőpapírral. A tojásfehérjéket pici sóval és a cukor másik felével verjük kemény habbá. Kapcsoljuk be a sütőt, légkeverésnél 200 fokra (ha hagyományos, akkor kicsivel hamarabb állítsuk 220 fokra). A habot keverjük óvatosan tojásos masszához, majd öntsük a tepsibe és simítsuk el egyenletesen. Süssük kb. 7-8 percig, majd zárjuk le a sütőt, és csak pár perc múlva nyissuk ki résnyire egy fakanál segítségével. Különben szépen behorpad. Ha már hűlt egy kicsit, vegyük ki és várjunk.
Addig elkészülhet a krém: a mascarponét keverjük el néhány kanál tejszínnel, adjuk hozzá a cukrot, a lime levét és reszelt héját és kész is. A kihűlt piskótából vágjunk 12 korongot, hatnak kenjük be a tetejét a krémmel, majd tegyük rá a másik hatot. Kenjünk be az egész sütit teljesen a krémmel, végül szórjuk rá a francia drazsét.
Az elképzelés az volt, hogy majd tojás alakú cukorkákat szórok a korongok tetejére, de valószínűleg más is hasonlóra gondolt, vagy csak megette, mindenesetre egyetlen általam meglátogatott bolt sem tartott ilyesmit. Sebaj, akkor lesz helyette francia drazsé, az is színes, jól ropog a fogad alatt, probléma megoldva. Jöhet a hogyan készült.
Recept (6 személyre)
7 tojás (eredetileg 6, de méretük valahogy alulmúlta az átlagot, ezért adtam hozzá egy pluszt)
10 dkg cukor
10 dkg hámozott mandula
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg liszt
vaj a tepsi kikenéséhez
50 dkg mascarpone (evés közben hunyják be a szemük!)
1 lime leve és reszelt héja
tejszín
cukor ízlés szerint
1 zacskó francia drazsé
Válasszuk szét a tojásokat, a tojássárgákat keverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral és egy kis vízzel habosra. Adjuk hozzá a darált mandulát, majd lassan szitáljuk bele a lisztet. Egy normál méretű tepsit kenjünk ki vajjal, majd béleljük sütőpapírral. A tojásfehérjéket pici sóval és a cukor másik felével verjük kemény habbá. Kapcsoljuk be a sütőt, légkeverésnél 200 fokra (ha hagyományos, akkor kicsivel hamarabb állítsuk 220 fokra). A habot keverjük óvatosan tojásos masszához, majd öntsük a tepsibe és simítsuk el egyenletesen. Süssük kb. 7-8 percig, majd zárjuk le a sütőt, és csak pár perc múlva nyissuk ki résnyire egy fakanál segítségével. Különben szépen behorpad. Ha már hűlt egy kicsit, vegyük ki és várjunk.
Addig elkészülhet a krém: a mascarponét keverjük el néhány kanál tejszínnel, adjuk hozzá a cukrot, a lime levét és reszelt héját és kész is. A kihűlt piskótából vágjunk 12 korongot, hatnak kenjük be a tetejét a krémmel, majd tegyük rá a másik hatot. Kenjünk be az egész sütit teljesen a krémmel, végül szórjuk rá a francia drazsét.
A drazsé sütit nővéremnek (aki természetesen már kóstolta is) küldöm, mert gyerekkorunkban ő volt a francia drazsé rajongó. Hugitól szeretettel:).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése