Szombaton a piacra érve tudtam, hogy fel kell mennem a lépcsőn, elindulnom a sarok felé, és ha minden úgy, ahogy szeretném, akkor a kávézóval majdnem szemben ott lesz a fóti bácsi és a fügék. Minden vágyam így teljesüljön. Az már csak a további kellemes meglepetés része, hogy 1 szem zöld füge harmadával olcsóbb volt, mint Herr Paprika születésnapos vacsorája előtt. Meg is növeltem a vásárolni kívánt adagot, a bácsi számolt, egy és kettő, de hatnál nem fejezte be, jött a hetedik a zacskóba, mondta közben, ez itt a ráadás. Tőlem mosoly, kívántunk egymásnak további remek hétvégét, én mentem tovább, ő árult tovább.
A fügék sorsa akkor még bizonytalan volt, egyet tudtam csak, édes lesz, azt még kevésbé próbáltam. A chilis-mézes megoldás még Herz kollégától származik, akinek a pástétoma szerepelt már vendégreceptként imbiszen. Herz még egy horvátországi közös nyaralás során készítette a kempingben chilivel, mézzel, borral a helyben szerzett aszalt fügéket, ha jól emlékszem zseblámpa fénye mellett. A társaságban nagy sikere volt. Most tehát próbáltam emlékezetből valami hasonlót előállítani, és mivel szerettem volna valamit a fügék mellé, így önállósítottam magam, és kivételesen Herr Paprika nélkül készítettem polentát mézzel és vaníliával.
A név hosszú, a recept egyszerű. Itt következik.
Chilis-mézes füge vaníliás polentával
5 dkg kukoricadara
1 rúd, előzőleg már kikapart vaníliarúd
4 dkg vaj
5 dl víz
6-7 füge
chilipehely
méz
fél deci száraz fehérbor
só
Egy magasabb falú serpenyőben felforralunk öt deci vizet, majd beleszórjuk a kukoricadarát, adunk hozzá három dkg vajat, három teáskanál mézet, egy csipet sót és a vaníliarudat, alaposan átkeverjük, majd alacsony fokozaton főzni kezdjük. Természetesen használhatnak még érintetlen vaníliát is, szerintem elegendő egy fél rúd kikapart magja. A polentát rendszeresen kevergetve főzzük úgy 15-20 percig, a végén kóstolunk, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. A kész polentát egy nagyobb, sütőpapírral letakart deszkára öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, hagyjuk hűlni.
A fügéket megmossuk, szárazra törüljük, majd a száruknál ejtünk két egymásra párhuzamos bevágást. Egy kisebb edénybe öntjük a bort, adunk hozzá 3-4 tk mézet, chilipelyhet kedvünk szerint, végül 1 dkg vajat, azután főzni kezdjük. Amikor már meleg, óvatosan belerakjuk a fügéket úgy, hogy a bemetszett részt nagyjából elfedje a folyadék, majd főzzük néhány percig. Kiemeljük a fügéket, ha szükséges, akkor mézes-chilis öntetet még sűríthetjük.
Tálalunk. A polentából köröket vagy bármilyen más formát vágunk, a tetejükre ültetünk néhány cikket az óvatosan felvágott fügéből, végül meglocsoljuk a chilis-mézes öntettel. Langyosan az igazi.
Ha fügével találkoznának, megvennék, haza is vinnék, de nem ennék meg csak úgy frissen, akkor tegyenek egy próbát. Örülnék, ha jól is esne, még inkább.
Kérem az első fotó azonnali betiltást! Ez nyilvános izgatás! :)
VálaszTörlés:D Ajjaj, akkor mi legyen helyette?
VálaszTörlés