Péter vacsorája folytatásához érkezett, a desszerttel a végéhez is ér. Történt ugyanis, hogy a tészta és én egy kicsit összekülönböztünk, a konyhában 180 fokos fordulat következett, volt azért egy kis szapora pulzus, de végül szerencsés lett a befejezés. Fotózni nem volt mit, a továbbiakat pedig most eltitkolom, ugyanis ismétlés lesz, egyértelmű, akkor talán elárulok még részleteket.
A desszert viszont nem tréfált meg, olyan volt a valóságban is, ahogy elképzeltem. Adott volt a nektarin (Panni már megint a forrás), így legalább Herr Paprika is lelkesen megette, egyébként általában visszapattan róla a legtöbb gyümölcs. Elkészíteni nagy sebességgel lehet, pláne hogy az idő szűkössége miatt én még a tészta hűtését is kihagytam nagyvonalúan. De ne vegyenek rólam példát.
Nektarinlepény (4 kicsi formához)
4-5 szem nektarin
22 dkg liszt
11 dkg vaj
2 tasak bourbon vaníliás cukor
barnacukor
só


Herr Paprika vaníliafagylaltot hiányolt, próbált már hamarabb is célozgatni, de hiába. Boltba én már nem megyek. Azért próbálják ki 1 mellékelt gombóccal.
Péter szerette, sok gyümölcs, kevés tészta és egyéb nehezítő faktor. Volt még egy kis beszéd, lezáró barackpálinka, azután Péter elköszönt.
Következő rész ősszel.
4-5 szem nektarin
22 dkg liszt
11 dkg vaj
2 tasak bourbon vaníliás cukor
barnacukor
só
A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, 1 tasak vaníliás cukrot, egy csipet sót és egy kevés vizet, majd alaposan összegyúrjuk, a végeredmény egy szép sima tészta legyen. Formázzunk gombócot, tekerjük fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 30 percre. Az idő leteltével elő a tésztát, le a fóliát. Lisztezzünk be egy deszkát és nyújtsuk ki a tésztát. Vegyük elő a 4 kis lepényformát, vágjuk a tésztát 4 egyforma darabra, és a sodrófa segítségével tegyük a formákra, majd a kezünkkel igazítsuk el. Ha szemre szép, akkor villával szurkáljuk meg a tésztát, simítsunk a formákba 1-1 darab sütőpapírt, majd szórjuk meg szárazbabbal és tegyük kb. 175 fokos sütőbe nagyjából 10 percre.
Miközben sül a tésztánk, mossuk meg a nektarinokat, töröljük szárazra, felezzük, vegyük ki a magokat, majd vágjuk mindegyiket vékony szeletekre. Ha letelt a 10 perc, vegyük ki a formákat a sütőből, emeljük le a babbal töltött papírt, hagyjuk a tésztát néhány percig hűlni. Jöhetnek a nektarinszeletek, pakoljuk a lepényekre, forma, elhelyezés választható. Szórjunk a nektarinok tetejére barnacukrot és a 4 forma között osszuk el a másik vaníliás cukrot, mehet is újra a sütőbe, hagyjuk bent kb. 10-15 percig. A végén akár grillezhetünk is, hogy szépen karamellizálódjon a cukor.
Kész, de azért az evéssel várjunk, forró gyümölcs, forró tészta még a végén kárt tesz bennünk.
Herr Paprika vaníliafagylaltot hiányolt, próbált már hamarabb is célozgatni, de hiába. Boltba én már nem megyek. Azért próbálják ki 1 mellékelt gombóccal.
Péter szerette, sok gyümölcs, kevés tészta és egyéb nehezítő faktor. Volt még egy kis beszéd, lezáró barackpálinka, azután Péter elköszönt.
Következő rész ősszel.
Nagyon szép, szilvával is jó lehet, szilvapálinkával karöltve...:-)
VálaszTörlésCsodás az első kép! Bár mindegyik szép:-) Biztosan finom is!
VálaszTörlésHát Gelkám, pedig a nektarin+barackpálinka nem is volt tudatos:), ha lesz szilvás, majd gondolunk erre...
VálaszTörlésSzia Gabojsza,
köszönöm, kedves vagy! A két tesztalany szerint finom is, persze ők elfogultak;).