2015. január 19., hétfő

Kekszüzem


A cím nem véletlen, mostanában valóban gyakran sütök kekszet, mindenféle lisztből és mindenféle plusszal, sósat és édeset egyaránt. A kekszteszt végrehajtója pedig Marci, aki kétévesen már magas szinten áll ebben a dologban, nem kertel, szépítget, gondolkozik. Az majd később jön. Most eszi vagy nem eszi. Vagy még rosszabb. Amikor karácsony előtt nem is tudom, mit gondolva, sütöttem kekszet csak és kizárólag tökmaglisztből, és kevertem hozzá, hát persze hogy tökmagot, nos akkor rám nézett, majd kiköpte. Megértettem. Azért ne aggódjanak, ilyen furcsa és meggondolatlan ötleteim csak ritkán támadnak. Ritkábban, mint régen. 
Az alábbi két recept még karácsonyi ajándéknak készült, és már most szólok, hogy nem jegyzeteltem, és hát azóta bizony eltelt, nem is számolom mennyi nap. Szóval ha úgy érzik, valamin illene változtatni, ne habozzanak, és szóljanak bátran.
Az áfonyás keksz a már megszokott alapreceptből készült, esetében nyugodtabb a lelkiismeretem, a második viszont speciális igényekre, alacsony szénhidráttartalommal, ott már egy hangyányit bizonytalanabbak az emlékeim, de azért bízom és bízzanak.
Itt a vége, kekszet sütünk.





Kókuszos-vörös áfonyás keksz

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 ek kókuszreszelék
5 dkg vörös áfonya
nádcukor


A lisztet, a vajat és a tojást egy tálban összedolgozzuk, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, az összevágott vörös áfonyát és nádcukrot ízlés szerint. A tésztát gombóccá gyúrjuk, kettévágjuk, majd belisztezett deszkán két hengert formázunk belőle, fóliába rakjuk őket, és legalább két órára hűtőbe rakjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a hengereket kicsomagoljuk, és kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk, majd a tepsibe rakjuk őket. A kekszet 180 fokos sütőben (légkeverés) kb. 10-12 perc alatt megsütjük.



Kókuszlisztes keksz karácsonyi fűszerekkel

20 dkg kókuszliszt
kevés teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tojás
10 dkg vaj
1 tk sütőpor
1 tk mézes süteményhez való fűszerkeverék
1 ek Xilit (persze nyugodtan készíthető nádcukorral is)


A kókuszlisztet, a tojást, a sütőport és a puha vajat összedolgozzuk, hozzáadjuk a fűszert és a Xilitet (vagy cukrot, más édesítőt). A tésztából egy golyót formálunk és szórunk rá annyi tönkölylisztet, hogy ne ragadjon a felülete, majd újra átgyúrjuk, belisztezzük. Két darabra vágjuk, hengert formálunk belőlük. A hengereket fóliába tekerjük, néhány órára hűtőbe rakjuk. 
Belisztezett deszkán fél centi vastag szeleteket vágunk a tésztából, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket. 180 fokos sütőben (légkeverés) kb. 10 perc alatt megsütjük a kekszeket.


Kekszet enni bármikor jó, januártól decemberig, szóval a recept még éppen időben érkezett. És mielőtt még megkérdeznék, Marci szerette mindkettőt. 

2 megjegyzés:

ZONAGAMING írta...

I Work For Money, If You Want Loyalty Hire a Dog Daftar Slot Online

JokerGaming388.live írta...

no one notices your sadness until it turns into anger, and then you are the bad person Fafaslot | Joker Gaming | Joker Gaming | Slot Joker Gaming | Joker Slot | Joker Slot | Slot Joker

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails