2012. május 9., szerda

Spenótszüret


A spenót arra használta az idei tavaszt, hogy váratlanul jól megtréfáljon. Elhatároztam ugyanis, hogy a kísérleti kiskertbe spenót is kerül, de mivel a miniföld befogadóképessége kisebb volt a vetőmagos tasak tartalmánál, így az az ötletem támadt, hogy itthon is próbálkozom. Kiválasztottam egy nagyobb cserepet, került bele föld nyakig, aztán jöhettek a magok, és víz, meg víz és újra víz. Azután lehetett várni. 
A következő hetekben a cserép és a kiskert eltérő növekedési hajlandóságot mutatott a spenót szempontjából, és persze nem úgy, ahogy vártam. Nagyon nem. Amíg az erkélyen először halvány, majd egyre erőteljesebb spenóttelep növekedett, addig a kertben szívvel meg ugye a lélekkel kialakított két sorból csak néhány zöld levél bukkant elő. Egy ideig még reménykedtem, ó, ez biztos az időjárás miatt zajlik lassabban a vártnál, de aztán be kellett látnom, a spenót megmakacsolta magát, és eszébe sincs csapatosan megjelenni. 1-0 oda. 
Az erkélyes termesztés viszont némileg kárpótolt, szépen növekedtek a levelek, és így eljutottunk az első szüretig, ne gondoljanak persze nagy mennyiségre, de az a kevés is   igen jólesett. Kézrázás, vállveregetés. Ha már ilyen zsenge levelekhez sikerült juttatni magam, egyértelmű volt, hogy saláta készül, nincs benne semmi különös, de mellékhatásként büszke mosoly ült az arcomra. És nem is próbáltam letörölni.
Itt a vége, jön a spenót.








Spenótsaláta


10 dkg zsenge spenótlevél
1 marék mogyoró
4-5 szál újhagyma
1 nagy, érett avokádó
extra szűz olívaolaj
fél citrom
méz


A spenótot alaposan megmossuk, majd salátacentrifugában vagy más módszerrel megszárítjuk. Az újhagymák szárát és végét levágjuk, alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd felkarikázzuk. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, várunk, míg kihűl, azután mozsárban kicsit összetörjük.
Egy tálban összeforgatjuk a spenótot, az újhagymát és a mogyorót. Az avokádót kettévágjuk, magját kivesszük, majd meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Az összevágott avokádót a többi alapanyaghoz keverjük. A salátára facsarjuk a fél citrom levét, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, végül csurgatunk rá mézet, annyit, amennyit szeretnénk. Csipet só, esetleg némi frissen őrölt bors nem tilos.
Tányér, saláta, villa, hozzá egy szelet pirított rozskenyér vagy egy darabka focaccia. Vagy bármi más. Két adagra számítsanak.


Itt a szezon, egyenek sok spenótot (is), és persze kertészkedjenek, ültessenek, neveljenek, bárhol, bármit. Már ha van hozzá kedvük.


3 megjegyzés:

chriesi írta...

Nevelünk kérem, délután ültetés lesz! :)A saláta meg jól hangzik, no és a termés nagyon szép!

Erika írta...

Nagyon mutatós saláta. Ma hasonló készült nálam, céklával. Tény, hogy a saját magunk termesztett friss zsenge spenótnál nincs jobb...

Frau Paprika írta...

Chriesi, köszi és hajrá!:)

Kedves Miner, köszönöm a kiemelést!

Erika, köszönöm, céklával is nagyon jó lehet!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails